Cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional a început la 5 septembrie, în Budapesta și se va încheia duminică, 12 septembrie, cu celebrarea euharistică prezidată de Papa Francisc. Congresul invită întreaga Biserică să reflecteze la tema: „Toate izvoarele mele sunt în tine”.

Un eveniment la care participă zeci de mii de oameni și care este urmărit de întreaga lume catolică. Evenimentul trebuia să fie organizat încă din 2020, dar din cauza pandemiei a fost amânat pentru un an.

Începutul Congresului a fost precedat, în perioada 2-4 septembrie, de un simpozion teologic, cu prezența episcopilor și a profesorilor de teologie, care au venit din diferite părți ale lumii pentru a reflecta asupra temei Euharistiei și a diferitelor sale aspecte: Euharistia - sursă a vieții creștine, izvor pentru o misiune rodnică, importanța Euharistiei în viața misticilor creștini, Euharistia și Sacramentul Reconcilierii și multe altele.

Celebrarea de deschidere a fost prezidată de cardinalul Angelo Bagnasco, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, ocazie cu care 1200 de copii au făcut prima lor Împărtășanie.

Fiecărei zile a săptămânii i s-a dat o semnificație axiologică, pe 5 septembrie - ziua bucuriei, pe 6 - ziua bunătății, pe 7 - ziua păcii, pe 8 - ziua răbdării, pe 9 - ziua speranței, pe 10 - ziua credinței, pe 11 - ziua fidelității și pe 12 - ziua iubirii.

În timpul săptămânii, în fața bazilicii „Sf. Ștefan” din Budapesta vor fi diverse inițiative. Există, de asemenea, numeroase evenimente culturale, concerte de muzică clasică și coruri prezente din diferite locuri din Budapesta. Evenimentul culminant va fi Sfânta Liturghie de închidere prezidată de Papa Francisc, eveniment la care sunt așteptați nu mai puțin de 100.000 de persoane.

Congresul Euharistic este un eveniment organizat de Biserica Catolică pentru aprofundarea cunoașterii și venerării Sacramentului Euharistiei. Acesta a avut loc pentru prima dată în 1881, iar la Budapesta a mai fost în anul 1938.

Este posibil, pentru cei care doresc, să urmărească diversele întâlniri ale congresului și online.

C.L.