Sâmbătă, 22 septembrie, Dieceza Romano-Catolică de Chișinău a sărbătorit Jubileul organizațiilor sociale și de caritate. Sărbătoarea a început la orele 10.00 cu o Celebrare Euharistică la Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, prezideată de Mons. Michelle Seccia, arhiepiscop de Lecce.

 

   Ulterior, a fost organizat Congresul organizațiilor sociale, desfășurat în incinta hotelului Jolly Alon, la care au participat reprezentanți din toate organizațiile diecezei noastre, preoți și invitați din străinătate. Congresul a început cu un cuvânt de salut al Mons. Cesare Lodeserto, Vicar General al diecezei și responsabil cu activitățile pastoral-sociale, care a mulțumit tuturor celor prezenți și invitaților străini. A urmat vizionarea un film documentar despre activitățile sociale și caritabile ale diecezei noastre. După aceea, organizațiile și parohiile și-au prezentat activitatea socială și de caritate desfășurată în utlimii 25 de ani. Fundațiile „Casa Providenței”, „Ioan Paul II”, „Regina Pacis”, „Caritas”, „Optima fide”, „Concordia”, „Don Bosco”, precum și parohiile „Providența Divină” din Chișinău și „Sfântul Caietan” din Rașcov, au descris proiectele și campaniile sociale și de caritate realizate de-a lungul anilor în sprijinul copiilor, bătrânilor, bolnavilor și nevoiașilor de toate categoriile,

După pauză, au urmat locuțiunile invitaților veniți din Italia. A fost citit mesajul adresat congresului din partea președintelui Mișcării Muncitorilor Creștini, Carlo Costalli, după care cuvântul a fost luat de Salvatore Martinez, președintele Rinnovamento nello Spirito/Reînnoirea în Duhul Sfânt, care au apreciat importanța carității, a iubirii aproapelui și ajutorării celor aflați în suferință. Ulterior, cu un cuvânt de îndrumare a venit Mons. Michelle Seccia, arhiepiscop de Lecce, care a accentuat și colabararea foarte apropiată și îndelugnată dintre Dieceza de Chișinău și Arhidieceza de Lecce, începută încă de Mons. Cosmo Francesco Ruppi.

Congresul s-a sfârșit cu un cuvânt de încheiere al Preasfințitului Anton Coșa, păstorul diecezei noastre, care a mulțumit tuturor persoanelor, preoți, monahi, laici, voluntari, catolici sau ortodocși, care în decursul anilor s-au dedicat carității în diferite organizații și parohii și au adus bucurie și speranță în inimile celor nevoiași. La final, s-au trasat liniile de activitate social-pastorală de viitor, ale căror principiu a fost enunțat de Mons. Cesare Lodeserto chiar la începutul evenimentului, citând din predica Eminenței Sale Cardinalul Pietro Parolin: „Jubileul nu este un punct de sosire, ci un punct de plecare”.

Mihail Țurcanu