Între 1 și 4 septembrie 2016, l-a Chișinău s-a desfășurat Consiliul Național al Mișcării „Reînnoirea în Duh”, cu prezența președintelui Salvatore Martinez și a altor 38 de membri ai Consiliului. Decizia ca această întrunire a Consiliului să aibă loc în capitala Moldovei a fost luată de comun acord cu episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, ținând cont de lunga istorie a prezenței Mișcării în Dieceza de Chișinău și de diversele inițiative sociale și pastorale pe care le-a avut și le are în teritoriu „Reînnoirea în Duh”.

Programul lucrărilor a avut ca prim moment discuțiile în interiorul Mișcării, pentru ca apoi să se transforme în evenimente ale milostivirii și ale vestirii misionare. Etapele milostivirii au fost trăite înainte de toate în cadrul „Casei Providenței”, alături de bătrâni, unde prietenii din cadrul „Reînnoirii în Duh” au servit la mese, au ascultat și împărtășit hrana milostivirii Tatălui, care, pentru acești săraci, datorită implicării intense a Diecezei de Chișinău și a surorilor Providenței, se face adevărată Providență zi de zi.

O a doua etapă a drumului milostivirii a fost întâlnirea cu copii găzduiți în Casa-familia „Regina Pacis”, unde Ilie Zabica, directorul Fundației „Regina Pacis”, a prezentat evoluția operei. În capela Cenacolului, întâlnirea a devenit rugăciune și invocare a Duhului Sfânt, fiind o rugăciune pentru toți copii din lume care trăiesc în condiții de suferință.

Cuvântul episcopului Anton Coșa a fost adresat în cadrul sfintei Liturghii din Catedrala „Providența Divină” din Chișinău. Păstorul diecezei nu doar a mulțumit Mișcării pentru implicare, ci a și încurajat, pentru ca legătura profundă cu Dieceza de Chișinău să fie un punct de referință și un dar, așa cum a cerut sfântul Ioan Paul al II-lea în faimosul discurs din martie 2002, când a început oficial misiunea Mișcării „Reînnoirea în Duh” în Moldova.

O zi importantă a fost cea a vestirii misionare, când membrii Consiliului s-au împărțit în grupuri, mergând parohiile din Bălți, Grigorăuca, Râbnița, Crețoaia și la Catedrala „Providența Divină”. Aici, programul întâlnirii a prevăzut întâi un moment de dialog fratern cu preoții, veniți și din parohiile vecine, apoi întâlnirea cu comunitatea credincioșilor. Reflecțiile propuse au avut ca punct de pornire fragmentul: „Iar cât privește darurile spirituale, nu vreau, fraților, să rămâneți în ignoranță” din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (12,1). Însă faptul cel mai important e că membrii Consiliului au luat cunoștință cu viața parohiilor, cu dificultățile preoților și cu efortul Bisericii Catolice din Moldova pentru evanghelizare și caritate.

Vizita s-a încheiat cu un moment de verificare și programare în prezența episcopului.

Don Cesare Lodeserto