Pe data de 30 august 2011 a avut loc Consiliul Pastoral diecezan, sesiunea de toamnă. Preoţii şi persoanele consacrate care activează în Dieceza de Chişinău s-au adunat în jurul Episcopului nostru Anton Coşa, care în cuvântul de deschidere s-a adresat întregii adunări. Acest an pastoral, care se apropie de sfârşit a fost dedicat operei Milostivirii divine în viaţa credicioşilor, episcopul accentuând necesitatea de a fi martori autentici a iubirii lui Dumnezeu până la marginile lumii (cf. Fap 1,8) Noi toţi cei care facem parte din poporul lui Dumnezeu pe aceste meleaguri trebuie să înţelegem că: „fiecare creştin trebuie să fie martor al iubirii şi milostivirii divine şi trebuie să dovedim acest fapt prin viaţa, credinţa şi faptele noastre, însă vom putea da această mărturie lumii doar prin asistenţa Duhului Sfânt ajutor care trebuie invocat neîncetat. Doar astfel lumea va vedea că Dumnezeu există, că ne iubeşte şi vrea mântuirea tuturor fără excepţie. Noi suntem mâinile lui Dumnezeu prin care El mângâie lumea şi o transformă în Biserica Sa!”

 

În continuare a avut cuvântul Pr. Piotr Kuszman, care a prezentat programul şi toate detaliile pelerinajului moaştelor Sfintei Margarita Maria Alaquoqe prin parohiile noastre. A explicat cum şi pe ce date se va desfăşura venerarea moaştelor, a dat citire numelor preoţilor din congregaţia „Inimii Preasfinte a lui Isus” care vor fi responsabili de buna desfăşurare a programului spiritual legat de acest eveniment.

 

Apoi a avut cuvântul Monsenior Cesare Lodeserto, care a vorbit despre prima săptămâna socială care va avea loc la Chişinău între 11-14 octombrie şi care va avea ca temă „Curajul de a creşte alături de cei din urmă”. Monseniorul Cesare a pus accent pe două cuvinte din tema principală a acestui eveniment inedit în Republica Moldova, pe cuvântul „a creşte” şi pe „cei din urmă”, subliniind că: „noi toţi avem datoria de a ne aduna împreună pentru a discuta problemele care ne privesc pe toţi cei care au diferite proiecte sociale ori în cadrul parohiilor, ori în afara lor, întrucât pe cei din urmă vom avea mereu, însă experienţa fiecăruia dintre noi, discutată şi îmbogăţită teoretic, ne va ajuta la o mai bună eficienţă spirituală a acestor proiecte şi a beneficiarilor cărora le este acordat acest ajutor. Nu avem dreptul să uităm că fiecare ajutor acordat este şi o evanghelizare, o mărturie adusă iubirii gratuite pe care o are bunul Dumnezeu pentru fiecare dintre noi!”.

 

Mai departe a vorbit Pr. diacon Edgar Vulpe, economul diecezei, care a specificat diferite aspecte de ordin economic inerente activităţilor social-pastorale.

 

Pr. Sergio Bergamin, care este responsabil de pastoraţia tinerilor din Dieceza de Chişinău a prezentat roadele spirituale a pelerinajului tinerilor la întâlnirea cu Sfântul Pătinte Papa Benedict al XVI-lea în cadrul zilelor mondiale ale tineretului, care au avut loc la Madrid. Au fost prezentate mărturiile tinerilor prezenţi la întâlnirea cu Sfântul Părinte şi a fost vizionat un filmuleţ cu cele mai importante momente ale pelerinajului.

 

La sfârşit au vorbit Monseniorul Benone Farcaş şi sora Paula Malciuk, care au prezentat activitatea Academiei Teologice pentru laici în cadrul Diecezei de Chişinău. A fost prezentată situaţia actuală a Academiei, munca secţiei de limba română şi viitoarea activitate a secţiei de limba rusă înfiinţată recent, şi care-şi va deschide porţile în următorul an academic. Monseniorul a subliniat faptul că studiul şi curriculum în Academie au un caracter dublu. În primul rând sunt destinate creşterii spirituale acelora care frecventează cursurile, iar în al doilea rând sunt destinate formării acelora care vor fi colaboratori fideli ai parohului în sfera pregătirii catehetice în cadrul parohiilor.

 

Consiliul Pastoral s-a încheiat prin rugăciunea „Îngerul Domnului” condusă de Episcopul nostru Anton Coşa şi printr-o agapă fraternă în cadrul căreia au fost anunţate diversele evenimente diecezane de viitor.

 

Pr. diacon Vasili Kohanovschi