În perioada 18-20 noiembrie a avut loc la Constanţa (România) o întâlnire organizatorică pentru tinerii din ţările riverane Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia şi Ucraina). Chiar dacă Republica Moldova nu are ieşire la mare, a fost invitată şi inclusă în acest proiect destinat tinerilor.

Iniţiatorii proiectului sunt reprezentanţii FIAC-ului: PS Domenico Sigalini (episcop de Palestrina şi asistent ecleziastic al Acţiunii Catolice la nivel Internaţional) şi Maria Grazia Tibaldi (secretar FIAC), care, după modelul Agora tinerilor de la Marea Mediterană, vor să iniţieze şi Agora tinerilor de la Marea Neagră.

 

La întâlnire au participat, pe lângă cei doi, menţionaţi mai sus, şi reprezentanţi din România, Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova, Ucraina fiind prezentă prin intermediul skype-ului.

În cadrul discuţiilor s-a făcut o analiză a situaţiei tinerilor din aceste ţări, analiză care a scos în evidenţă elemente comune cum ar fi: procentul mic sau chiar foarte mic de catolici, incertitudinea viitorului, o tendinţă accentuată de emigrare în ţările mai bogate (la studii sau la muncă), o lipsă de cunoaştere temeinică a rădăcinilor religioase.

Scopul proiectului este acela de a veni în ajutorului tinerilor pentru a redescoperi bogăţia vieţii de credinţă, de a cunoaşte mai bine contextul istorico-religios al dezvoltării creştinismului pe ţărmurile Mării Negre (sfinţi şi martiri), precum şi acela de a stabili un raport de comunicare şi colaborare între aceste ţări. Aşa cum a menţionat şi PS Sigalini „lumea tinerilor este în dificultate, de aceea trebuie să le îndindem o mână de ajutor”.

În ultima zi a întâlnirii am avut posibilitatea de ai întâlni pe parohii celor două comunităţi din Constanţa, iar seara am fost primiţi în audienţă de către ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop de Bucureşti şi PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucureşti, care şi-au exprimat interesul şi susţinerea în realizarea proiectului. 

Viitoarea întâlnire va avea loc în septembrie 2014, la Constanţa.

 

Pr. Bălan Mihai