Coroana de Advent este o tradiție străveche care își are originea în Europa de Nord, tocmai în Scandinavia, dar care în ultimii ani a pătruns puternic în comunitățile noastre creștine. Este compusă dintr-un obiect circular acoperit cu ramuri verzi și fără flori, pe care sunt așezate patru lumânări.
 
Care sunt detaliile simbolisticii?
 
Forma circulară: cercul nu are început sau sfârșit, este un semn de eternitate și unitate; coroana este, de asemenea, un semn al regalității și al victoriei și anunță că Isus este pe cale să se nască, care este regele care cucerește întunericul cu lumina sa.
 
Ramurile verzi: simbolizează speranța și viața: Domnul este pe cale să sosească, el învinge întunericul și moartea.
 
Cele patru lumânări: lumânările sunt aprinse în cele patru duminici ale Adventului. Ele simbolizează mântuirea adusă de Isus Cristos, care este lumina pentru viața fiecărei persoane. Culoarea lumânărilor, trei violete și una roză, reflectă culorile liturgice din această perioadă. În liturghie, culoarea mov indică penitență, convertire, speranță, așteptare și sufragiu. Lumânarea roz este aprinsă în a treia duminică de Advent, numită Gaudete, când preotul poartă și veșminte roz; Duminica Gaudete este duminica bucuriei deoarece credincioșii au ajuns în mijlocul Adventului și Crăciunul este aproape.
 
Semnificația celor patru lumânări
 
Cele patru lumânări au fiecare câte o denumire și o semnificație deosebită.
 
Prima lumânare se numește „a profetului”, întrucât amintește de profetul Mihéia, care prezisese că Mesia se va naște în Betleem, și simbolizează speranța.
 
A doua lumânare este numită „din Betleem”, pentru a ne aminti de orașul în care s-a născut Mesia și simbolizează chemarea universală la mântuire.
 
A treia lumânare se numește „a păstorilor”, primii care l-au văzut și s-au închinat lui Mesia și simbolizează bucuria, de unde și culoarea roz.
 
A patra lumânare se numește „a Îngerilor”, prima care anunță lumii nașterea lui Mesia și care veghează asupra ieslei unde s-a născut Mântuitorul. Simbolizează iubirea.
 
Aprinderea fiecărei lumânări indică victoria progresivă a Luminii asupra întunericului datorită apropierii nașterii lui Mesia.