Ca în fiecare comunitate catolică din Dieceza de Chişinău, şi în Parohia „Providenţa Divină” (Catedrală) din Chişinău, evenimentele şi celebrările liturgice legate de Sărbătoarea Crăciunului au avut o semnificaţie aparte în acest an, când invitaţia la o reconsiderare autentică a credinţei personale şi comunitare se regăseşte în toate iniţiativele comunitare şi diecezane.

 

Deja duminică 22 decembrie la orele 17.00, în Catedrala din Chişinău a avut loc un Concert de colinde, pregătit de corul Catedralei condus de Regina Nakranicinaia, acompaniat instrumental (vioară şi violoncel). Concertul a inclus un buchet de colinde din repertoriul internaţional, spre înălţarea sufletească nu doar a credincioşilor catolici dar şi a atâtor alţi invitaţi şi oaspeţi de alte confesiuni, veniţi să întâmpine Naşterea Mântuitorului.

 

Sf. Liturghie solemnă din Noaptea Sfântă a fost celebrată  Mons. Benone Farcaş, vicar general şi paroh al Catedralei, alături de pr. Vasile Cohanovschi, pr. Roman Popravka, parohul comunităţii greco-catolice şi pr. Igor Plevschi. La Sf. Liturghie a participat o mare mulţime de credincioşi, alături de care au luat parte şi reprezentaţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Chişinău. Sf. Liturghie a fost transmisă în direct, integral sau parţial de mai multe posturi naţionale de radio şi televiziune din R. Moldova. Preasfinţitul Anton a celebrat în ziua de Crăciun Sf. Liturghie în Catedrală, Liturghia de Ajun împărtăşind-o cu credincioşii din Parohia Stăuceni.

 

După Sf. Liturghie, credincioşii şi-au oferit unul altuia tradiţionalele oplatki, semn al comuniunii şi speranţei. De adăugat că în spiritul carităţii comunitare, în ajunul Crăciunului au fost distribuite celor nevoiaşi (50 de persoane în vârstă) pachete alimentare, rod al acţiunilor Caritasului parohial în perioada Adventului, precum şi o colectă de dulciuri pentru cei mici. De asemenea pentru Sărbătoarea Pruncilor Nevinovaţi (28 decembrie) copiii din parohia „Providenţa Divină” au pregătit tradiţionala scenetă de Crăciun.