Duminică 8 septembrie, Centrul parohial pentru școlari ”Stanislav Kostka” din Crețoaia și-a aniversat trei anișori de la începerea  programelor continue pentru școlari. Sărbătoarea a început cu Sf. Liturghie la care au participat toți copiii însoțiti de părinți, urmat de un program artistic pregătit de cei din grupa after school, iar la final o tombolă în care a figurat ca mare premiu un computer. Bineînțeles și nelipsitul tort aniversar. Mai mult însă, a fost o sărbătoare de suflet.

Gândit inițial ca un centru after school pentru copiii din sat (majoritatea de limbă rusă și frecventând școlile de limbă rusă din Anenii Noi, 12 km) care pleacă dimineața la școală la ora 7.00 și se întorc la 15.00, Centrul a devenit un loc de întâlnire și comuniune pentru toți copiii din sat, percepându-l ca un loc propriu unde se pot forma și organiza diferite activități de divertisment și recreație.Aceasta a fost și intenția celor care au făcut posibilă realizarea acestei idei, susținută de un arc de prieteni ai Parohiei Crețoaia.

Printre celelalte programe dezvoltate în Centru (cursuri de dans, IT și divertisment) se remarcă totuși cel after school, la care sunt înscriși în acest an 18 elevi cu vârste de 7-14 ani, sub conducerea unui coordonator nou (sr. Marina Valcioc), ajutat de 5 voluntari de 17-18 ani. După un prânz cald la ora 3 după amiază, de care nu au avut parte la școală, încep pregătirea lecțiilor urmată de alte activități extrașcolare, până la ora 18.00, când la libera alegere pot rămâne la Sf. Liturghie, majoritatea fiind totuși ortodocși.

Centrul ”Stanislav Kostka” este al doilea proiect educațional dezvoltat în Parohia Crețoaia alături de Grădiniță, și dispune de două clădiri una pentru activități didactice (fosta casă a surorilor, recondiționată) și alta pentru divertisment (clubul de sub Biserică).

Mulțumim lui Dumnezeu pentru continuitatea acestui proiect, precum și celor care l-au făcut și îl fac în continuare posibil prin jertfa lor.

La mulți Ani!

 

A.D.