În fiecare an Sărbătoarea Sf. Anton de Padova îi adună pe toți cei din satul Crețoaia indiferent de confesiune, ca un moment de comuniune și de referință în calendarul comunității locale; mai mult la ea participă preoți (10) și pelerini din alte parohii atrași de actualitatea mesajului evanghelic pe care îl transmite de 800 de ani acest sfânt al minunilor care este Sf. Anton: ”Mai întâi căutați cele de sus și toate celelalte vi se vor adăuga”. Mesajul sfântului Anton a fost dezvoltat în predica ținută de pr. Mihai Bălan, decan și paroh de Chișinău, care a prezentat viața virtuoasă a Sfântului prin mai multe exemple sugestive.

 

Frumusețea sărbătorii e mereu alta în fiecare an  și la ea participă în fiecare an și Păstorul Diecezei, mons. Anton, dânsul cinstindu-l pe Sfânt ca Patronul său spiritual. În rest copii, flori, și credincioși, cântece deosebite, și atâtea intenții arzătoare de rugăciune către sf. Anton în suflete, una dintre ele pentru care s-a rugat multă lume fiind deja împlinită în ajun, așa cum a spus pr. Andrei, parohul comunității, binecuvântând stabilizarea situației politice tensionate din R. Moldova.

 

După cuvântul de încurajare al Preasfințitului Anton și binecuvântarea de la sfârșitul Sf. Liturghii, a urmat venerarea relicvelor (moaștelor) Sf. Anton, care se păstrează în Biserica din Crețoaia și rugăciunea comunității: pentru întărirea credinței, pentru familii, pentru tinerii aflați în fața unei alegeri de viață și pentru copii; apoi cu toții, sub un soare arzător ca și rugăciunile noastre, ne-am adunat în curtea grădiniței pentru a ne întări și trupul cu gustoasele bucate pregătite de gospodinele din Crețoaia, nu înainte de a-i felicita pe cei care poartă numele Sfântului, Preasfințitul și sr. Antonina care lucrează în comunitate.

Acesta a fost hramul din Crețoaia 2019: un moment de comuniune antoniană, care ne întărește credința noastră în mijlocirea sfinților la Bunul Dumnezeu pentru fiecare dintre cei care le cer ajutorul pe cărările vieții pământești.

D.A.