Este o vorbă în popor, că moldovenii au cele mai multe sărbători dintre toate popoarele lumii. Nu știu dacă este adevărat, dar cert este că Parohia ”Sf. Anton” din Crețoaia le-a avut, cel puțin în acest an, din belșug.
Duminică 12 iunie, a avut loc una dintre ele: de fapt, trei evenimente în care prezența Duhului Sfânt a fost determinantă, așa cum se exprima în cuvântul său de introducere Preasfințitul Anton, participant la această solemnitate. Mai întâi hramul bisericii ”Sf. Anton de Padova”, care este și patronul Preasfinției Sale, apoi Jubileul a zece ani de la sfințirea bisericii și consacrarea altarului la care a participat și o delegație de preoți din Dieceza de Iași, condusă de Episcopul de Iași, mons. Petru Gherghel, și în al treilea rând conferirea sacramentului Confirmațiunii pentru cinci copii care s-au pregătit intens pe perioada a doi ani de zile.
De fapt pentru comunitatea noastră, ceremoniile au început cu o zi înainte și nu doar prin rugăciune, dar și pregătirea bufetului suedez la care a participat toată comunitatea din Crețoaia, printr-o chetă publică și printr-un efort extenuant din partea gospodinelor până noaptea târziu.
A doua zi, Sf. Liturghie solemnă a început prin procesiunea din fața grădiniței spre biserică și ritul deschiderii Porții Sfinte. Pe lângă comunitatea locală, au participat și oaspeți din Chișinău, preoți și surori (pr. Tiziano Baracco de la salezieni, pr. Peter Cseango de la neo-catecumenali, surorile Providenței și alți credincioși din diferite parohii ale Chișinăului).
După ce pr. Andrei i-a prezentat pe candidații la Sf. Mir, Preasfințitul Anton în predica sa, a nuanțat chemarea la a fi milostivi în lumea de azi, semne vii ale prezenței Duhului Sfânt, așa cum a fost și Sf. Anton de Padova.
După ritualul Mirului, celebrarea Euharistiei, mulțumirile parohului și ale comunității, și venerarea relicviei Sf. Anton, toții credincioșii l-au felicitat pe Păstorul Diecezei cântându-i tradiționalul ”La mulți ani”, iar apoi s-au aliniat la o fotografie de grup în care cei cinci copii i-au eliberat pe cei cinci porumbei captivi pe tot parcursul ceremoniilor.
Sărbătoarea nu s-a terminat aici. A urmat cum spuneam festinul fratern în timpul căruia ne-au destins prin talentul lor muzical, fie familia Isfan din Chișinău (familie misionară care urmează calea neo-catecumenală), fie grupa de muzică populară a fraților Zmeu (ministranți parohiei), fie alți mici pitici instrumentiști din Crețoaia.
Îi mulțumim cu toții lui Dumnezeu pentru aceste momente binecuvântate din viața parohiei noastre și în sărbătoarea Sf. Anton invocăm milostivirea lui Dumnezeu asupra noastră și îi dorim încă o dată Preasfințitului Anton multe binecuvântări în misiunea pastorală pe care o îndeplinește.
A.D.