Joi 4 ianuarie, Preasfințitul Anton a fost prezent în mijlocul comunității din Crețoaia, așa cum a făcut-o deseori la începutul anului calendaristic, pentru a se ruga și a-i încuraja pe credincioși pe drumul nou de credință pe care îl încep în 2018.

 

După binecuvântarea finală de la sfârșitul Sf. Liturghii celebrată împreună cu comunitatea în biserică, la solicitarea pr. Andrei și a surorilor care activează în parohie, Preasfințitul a binecuvântat noua capelă privată a surorilor, parte a noului centru social parohial inaugurat pe 26 mai 2016, în solemnitatea Trupul și Sângele Domnului.

Potrivit decretului dat cu această ocazie, mica și frumoasa capelă a primit numele Fer. Celestyna Faron, care este și patroana casei surorilor din Crețoaia (prima casă deschisă în R. Moldova în 1994), și a fost deschisă pentru a sluji la cultul Sf. Euharistii și binelui spiritual al surorilor, în conformitate cu normele liturgice ale Bisericii și prevederilor Dreptului Canonic.

 

Sora Celestyna Faron, beatificată de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, închisă în lagărul de concentrare de la Auschwits cu nr. 27989, pentru vina de a fi ajutat cu alimente copiii polonezi abandonați și înfometați, s-a stins în lagăr din cauza tuberculozei contactate, iar trupul i-a fost ars și împrăștiat pe câmpurile din apropiere. Dintre femeile supraviețuitoare terorii Holocaustului și închise acolo, multe au dat mărturie peste mărturie despre sfințenia ei încă din timpul vieții.

Cea mai nouă reprezentare grafică așa cum e reprezentată mai jos, este cea împărțită între viața ei între Biserica Carității (mănăstirea) și Biserica suferinței (lagărul de concentrare). Este de fapt o singură Biserică.

În ce ne privește pe noi, cei din Crețoaia, noi am simțit constant ocrotirea sa.

 

Congregaţia Surorilor Slujitoare a Preasfintei Fecioare Maria, Neprihănit Zămislită (NMPNP) din Stara Wies, fondată de Fer. Edmund Boianowski, laic polonez, literat, pedagog, are ca şi carismă slujirea copiilor, săracilor si bolnavilor, având 1220 de surori organizate în 6 provincii, atât pe teritoriul polonez, cât şi în misiuni din USA, Zambia, Tanzania, Malavi, Republica Sud-Africana, Filipine, Germania, Austria, Italia, Republica Moldova, Ucraina, Rusia.

 

A.D.