"Milostivirea lui Dumnezeu îl îmbrăţişează pe păcătos. Faptele de milostenie sunt singurele lucruri care, la sfârşit, contează. Aşadar, anul milostivirii poate fi ocazia unui salt înainte", spunea cu ceva timp în urmă un cunoscut teolog al Bisericii.

Cuvintele cardinalului Kasper au fost de fapt și laitmotivul pelerinajului Milostivirii pentru grupul de rugăciune al mamelor din Parohia Crețoaia prin parohiile Diecezei de Chișinău. Așa că am făcut și noi un salt înainte.

Însoțiți de preot și surorile care activează în parohia Crețoaia, 18 mame care se întâlnesc periodic în cadrul acestui grup de rugăciune au dorit să facă acest pelerinaj ca un reper spiritual pentru viața personală de credință. La sugestia părintelui Andrei pelerinajul a început cu vizitarea parohiilor catolice din Moldova (am reușit să vedem doar 9 dintre ele), unde am fost întâmpinați de preoți, surori, credincioși, și am înțeles că șoaptele Duhului Sfânt au devenit realități pline de speranță și milostivire. După Sf. Liturghie de duminică, 17 aprilie celebrată în biserica Sf. Anton de Padova la Crețoaia, la care am participat cu toții, am început acest periplu de pelegrin.

 L-am început cu trecerea Porții Sfinte din Catedrala din Chișinău, întâmpinați de pr. Mihai, (Preasfințitul Anton era în Polonia), precum și de ceilalți credincioși de aici. Drumul a continuat prin bisericile din Stăuceni, Orhei, Grigorăuca (unde am și reușit să mâncăm ceva), Bălți, Glodeni, Stârcea și Râșcani. Cum mulți dintre noi sunt de confesiune ortodoxă a fost un semn al Milostivirii Divine că am ajuns chiar la momentul central al Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de la Mănăstirea Curchi; pentru toți a fost o mare satisfacție duhovnicească  să fim prezenți chiar la momentul Prefacerii.

Mulțumim pentru aceste clipe minunate de milostivire și întremare duhovnicească, mulțumim Domnului pentru toate binecuvântarea primită, mulțumim preoților Mihai, Petru (Chișinău), Vivian (Orhei), Daniel (Grigorăuca), Jacek (Bălți), Stanislav (Glodeni-Stârcea), și Cristian (Râșcani), surorilor din Chișinău, Stăuceni, Grigorăuca  și Glodeni, precum și tuturor credincioșilor care ne-au primit și ajutat. Dumnezeu să vă aibă sub mantia milostivirii sale, și să ne unească cât mai mult în a-I îndeplini voința Sa.

În microbuz am putut cunoaște istoria fiecărei parohii pe care am vizitat-o; toate erau asemănătoare, până și a mănăstirii Curchi (ortodoxă). Fiecare preot sau soră monahină ne-au povestit mai multe despre istoria recentă a comunităților în care activează. Am văzut peste tot că Puterea lui Dumnezeu este atât de mare încât face să rodească iubirea și pacea și milostivirea, acolo unde oamenii știu doar să închidă ușa.

Pentru a ne aminti de acest moment binecuvântat, a doua zi, l-am rugat pe părintele să primească de la noi un dar simbolic, un copăcel care să fie plantat în curtea bisericii din Crețoaia; cu toții vom privi la el ca la o Poartă a Milostivirii lui Dumnezeu.

Olga Sambujuk,

Grupul de rugăciune al mamelor din Parohia Crețoaia