În frumoasele zile ale jumătății lui august, când o sărbătorim pe Sf. Fecioară Maria, la sugestia părintelui Andrei și însoțiți de sora Tonia, 5 tineri din parohie ne-am hotărât să plecăm într-un pelerinaj la Częstochowa. Deși părintele și surorile ne-au explicat ce înseamnă acest pelerinaj, nu ne puteam imagina ce mare binecuvântare va fi pentru noi. Ca să fim sinceri, cu toată dificultatea lui nu am simțit nici o povară chiar dacă am ajuns acasă cu picioarele însângerate de la cei 40 de km zilnic timp de 6 zile.
Am plecat cu binecuvântarea părintelui Andrei cu autobuzul de Lwow, unde am trecut granița spre Polonia și am dormit la surori în Rzeszow. A doua zi - cu trenul spre Krakow, unde trebuia să ne alăturăm grupului de pelerini. La pelerinajul nostru au participat aproape 8500 de pelerini în diferite grupuri (tineri, bătrâni, studenți, seminariști, și alții). Am fost însoțiți de 20 de preoți, 7 surori, iar un grup de 500 de pelerini era format doar din italieni, slovaci sau belaruși.
Noi am fost distribuiți în grupul studenților încă de la început. Programul era așa: dimineața ne sculam la ora 5, și după un program de rugăciune și adorație a Sf. Sacrament plecam în pelerinaj, însoțiți bineînțeles de oamenii de securitate, ambulanțe și autobuze în care te puteai sui când simțeai nevoia, dar ele erau mai mult goale, toți preferând să meargă pe jos.
Urma pe acest parcurs închinarea către Maica Domnului, mereu cântece, Sf. Rozariu, Sf. Liturghie, posibilitate de spovadă (în grupul nostru de 120 de tineri erau 2 preoți), și conferințe duhovnicești, tema pelerinajului fiind ”Întoarcerea spre Răsărit”. La amiază ne opream la fiecare etapă unde oamenii din sate ne întâmpinau cu apă, fructe, legume sau alte produse alimentare.
De obicei făceam cam 35 -40 de km pe zi, iar seara ne opream la etapele programate, cei mai în vârstă fiind cazați la familiile din sat, noi cei mai tineri în corturi. De obicei, după o masă frugală și reabilitarea picioarelor, urma un moment de adorație în biserica satului sau în alte locuri, nu lipsea nimeni, deși eram extrem de obosiți, după care un concert sau ”seara veselă”.
Am ajuns la Częstochowa epuizați și fericiți, întâmpinați de episcopul Grzegorz Ryś împreună cu alți episcopi și preoți care au celebrat Sf. Liturghie și au încheiat pelerinajul nostru. Acolo am văzut-o și icoana Sf. Fecioare Maria de la care i-am cerut harul ca să rămână în inima noastră așa cum a fost în aceste zile. La întoarcere eram atât de fericiți încât nici nu știam ce să ne spunem. Nu ne-am supărat nici când din Lwow nu am găsit nici un loc liber în vreo cursă spre Chișinău, astfel că a trebuit să ocolim prin Vinița ca să ne întoarcem în Moldova.
Când am povestit celor de acasă cum a fost, și că am face și la anul același drum nu le-a venit să creadă, văzându-ne rănile de la picioare, iar părintele Andrei glumind, ne-a spus că locurile s-ar putea să fie deja ocupate.
Mulțumim Sfântă Mamă Cerească!
Grupul de pelerini