Comunitatea catolică din Republica Moldova va fi prezentă masiv la întâlnirea pe care Papa Francisc o va avea la Iași cu ocazia viitoarei sale vizite în România, prevăzută pentru perioada 31 mai – 2 iunie. Apropierea orașului Iași a reprezentat motivația care a încurajat participarea Diecezei de Chișinău la eveniment, în cursul cărui Sfântul Părinte se va întâlni cu familiile și se va ruga împreună cu ele.

Toate cele 20 de parohii ale diecezei noastre au răspuns la invitația Preasfințitului Anton Coșa de a merge la Iași, în pofida dificultății distanței și a traversării frontierei. Vor fi peste 600 de credincioși care vor participa la întâlnirea de la Iași. Credincioșilor li se va alătura și un grup de reprezentanți ai autorităților Republicii Moldova și a fost anunțată și prezența primului ministru al țării, Pavel Filip, și a ministrului de externe.

Evident, prezența Papei Francisc a trezit un viu interes pentru opinia publică, contribuind la diverse întâlniri televizate și interviuri, precum și la prezentarea cu diferite ocazii, în media locale, a figurii papei și a misiunii sale în conducerea Bisericii Catolice. Inevitabil, aceasta a dus la un impact pozitiv asupra diecezei și la creșterea atenției față de implicarea ei în evanghelizare și în operele de caritate. Un grup de jurnaliști TV îi va însoți pe credincioșii din Chișinău la întâlnirea cu Papa Francisc.

Parohiile diecezei noastre sunt implicare într-un parcurs spiritual de pregătire, inclusiv cu vizionarea unui film despre viața Papei Francisc, pe lângă momentele de rugăciune și reflecție comunitară.

Mons. Cesare Lodeserto