Bucurie în umilinţă. Astfel poate fi caracterizată starea de spirit a credincioşilor prezenţi în seara zilei de luni, 13 octombrie 2014, în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău, în faţa Crucii şi a Icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului, aflate în Dieceza de Chişinău în peregrinarea lor spre Cracovia, unde, în 2016, va avea loc Întâlnirea Mondială a Tineretului.
Programul spiritual dedicat prezenţei acestor simboluri în catedrala din Chişinău a început la ora 17.00 cu o veghe de rugăciune de două ore, în timpul căreia, la început, după o introducere făcută de Pr. Vasili Cohanovschi, a fost proiectat un filmuleţ despre istoria Crucii şi a Icoanei ZMT, istorie care îşi are începutul la 22 aprilie 1984. A urmat apoi meditarea a trei staţiuni ale Căii Crucii – staţiunile a doua, a cincea şi a douăsprezecea –, prin care s-a dorit să se arate importanţa crucii în viaţa lui Isus şi a fiecărui credincios, de atunci, de la începuturile creştinismului, şi de azi. După ce s-a încheiat Calea Crucii, întrucât ne aflăm în luna octombrie, luna sfântului Rozariu, credincioşii au meditat misterele de durere – mistere ale crucii – ale acestei rugăciuni atât de dragi Maicii noastre cereşti. După misterul al treilea, Pr. Petru Ciobanu a ţinut o meditaţie în care, plecând de la cuvintele In hoc signo vinces – „Prin acest semn vei învinge”, a arătat cum fiecare credincios, în lupta sa cu forţele răului, poate fi ajutat de crucea Mântuitorului, cruce prin care el, Isus, iar după el şi Maria – Salus Populi Romani şi Maica Bunului Sfat – a învins moartea. După ultimele două mistere ale sfântului Rozariu, fiecare dintre credincioşi, începând cu episcopii prezenţi în catedrală – PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, venit ca oaspete la Chişinău însoţit de un grup de tineri ieşeni –, au venerat crucea.
La ora 19.00 a început sfânta Liturghie, celebrată de decanul de Centru, Pr. Ştefan Socaciu, care, la predică, a arătat, adresându-se în special tinerilor, cum prin cruce poate fi depăşită orice criză, mai ales cea morală, care afectează atât de mult societatea contemporană. La sfârşitul Liturghiei, cei doi episcopi au împărţit tuturor credincioşilor binecuvântarea arhierească.
Sfânta Jertfă a Liturghiei a fost urmată de un concert de muzică religioasă contemporană în interpretarea preotului cantautor Giossy Cento, care, prin cântec, arată iubirea nemărginită cu care ne iubeşte Dumnezeu, semnul acestei iubiri fiind crucea.
Întregul program spiritual din seara de 13 octombrie a fost o pregustare a bucuriei pe care întreaga comunitate diecezană a va gusta pe deplin marţi, 14 octombrie, când, în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău, va fi celebrată sfânta Liturghiei a hramului diecezei, Maica Bunului Sfat.
Îi mulţumim Domnului nostru Isus Cristos pentru toate harurile pe care ni le-a oferit în seara de luni, el, care prin umilinţa crucii ne-a adus bucurie. O rugăm pe Maria, patroana Episcopiei de Chişinău, să mijlocească pentru noi toţi bucuria reîntâlnirii prin cruce cu Fiul ei.