Începând cu data de 5 octombrie 2014, pentru prima dată în Dieceza de Chişinău se află Crucea şi Icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Istoria Crucii Tinerilor începe în timpul Anului Sfânt 1983-1984, când, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma, a fost expusă o cruce mare de lemn. La 22 aprilie 1984, în Duminica Paştelui, Ioan Paul al II-lea a oferit acea cruce tinerilor lumii spunând: „Iubiţi tineri, la sfârşitul Anului Sfânt vă încredinţez semnul acestui An Jubiliar: crucea lui Cristos! Purtaţi-o în lume ca semn al iubirii Domnului Isus pentru omenire”. Imediat, Crucea a început să călătorească prin lume, fiind prezentă la ZMT de la Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (1989), Częstochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995). Fiind deteriorată ca urmare a numeroaselor călătorii, ea a fost înlocuită, în 1996, cu o copie. Aşadar, actuala Cruce a ZMT este o copie a „Crucii Anului Sfânt”. Pe urmele primei cruci, ea a vizitat în principal ţările în care au avut loc ZMT: Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008), Madrid (2011) şi Rio de Janeiro (2013). În anul 2003, conform dorinţei lui Ioan Paul al II-lea, tinerii au primit şi o copie a icoanei Mariei Salus Populi Romani (Salvatoarea Poporului Roman) ca să însoţească crucea în pelerinajul ei prin lume.

În prima etapă a aflării lor pe teritoriul Diecezei de Chişinău, Crucea şi Icoana ZMT au peregrinat prin parohiile din Decanatul de Transnistria, de unde, la 8 octombrie, au fost transmise Decanatului de Nord, unde s-au aflat până duminică, 12 octombrie, când au trecut în Decanatul de Centru, urmând ca în seara zilei de 13 octombrie să ajungă în Parohia „Providenţa Divină” din Chişinău, unde vor rămâne până marţi, 14 octombrie, ca martori ai iubirii divine la hramul Diecezei de Chişinău, sărbătorit în aceeaşi zi. Manifestările dedicate prezenţei Crucii şi Icoanei ZMT în catedrala din Chişinău vor avea loc după următorul program:

Luni, 13 octombrie

  • 17.00 – Celebrare liturgică de primire şi adorare a Crucii.
  • 19.00 – Sfânta Liturghie.
  • 20.00 – Program de cântece religioase interpretate de don Giossy Cento, preot, compozitor şi interpret de muzică religioasă contemporană.

Marţi, 14 octombrie.

  • 11.00 – Sfânta Liturghie solemnă a Hramului Diecezei noastre.

La sfârşitul sfintei Liturghii de hram, tinerii moldoveni prezenţi la sărbătoare vor transmite Crucea şi Icoana tinerilor din România, unde îşi vor continua pelerinajul acestor simboluri ale Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Sunteţi aşteptaţi cu toţii să-l preamărim pe Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Cristos, mort pe cruce şi înviat, cu ocazia prezenţei în dieceza noastră a Crucii şi Icoanei ZMT şi să-i aducem laudă şi mulţumire pentru marele dar al răscumpărării şi pentru că ne-a dat-o pe Maria ca Mamă.