Continuând procesiunea, episcopul a așezat crucifixul în fața altarului, iar acesta va rămâne acolo pe tot parcursul anului jubiliar pentru, în special pentru credincioșii prezenți în Catedrală pentru a cere bunului Dumnezeu beneficiul spiritual al indulgenței.
Și Papa Francisc, deschizând Poarta Sfântă în noaptea de 24 decembrie, a condus poporul lui Dumnezeu spre obiectivul comun al milostivirii lui Dumnezeu, îmbrățișând crucifixul, ancoră a mântuirii și punct de referință ferm pentru omenire. Fiecare credincios este chemat să îmbrățișeze crucifizul ca pe o ancoră a mântuirii.
Pentru pelerinul care parcurge calea jubiliară, crucifixul trebuie să comunice speranță. Într-adevăr, fiecărei dieceze „i s-a cerut să identifice un crucifix care să devină simbolul Anului Sfânt și un punct de referință pentru toate celebrările și căile speranței și milostivirii”.
Crucifixul așezat de episcopul Anton Coșa la picioarele altarului la 29 decembrie anul trecut va fi simbolul Jubileului pentru Dieceza de Chișinău și un punct de referință constant pentru toți credincioșii.
Așa cum a cerut Papa Francisc, la momentul Jubileului, intrarea într-o biserică jubiliară, cum este Catedrala din Chișinău, va avea două referințe fundamentale: accesul la „Sacramentul Reconcilierii”, cu un confesor mereu disponibil, și reculegerea evlavioasă la picioarele Crucifixului de la altar.
Este bine să reamintim că în „Jubileul 2025” nu va exista „Poarta Sfântă” în dieceze, așa cum se întâmpla în trecut, ci doar la cele patru bazilici papale din Roma.
În Catedrala „Providența Divină” din Chișinău devoțiunea față de Crucifix este gestul fundamental de a primi milostivirea lui Dumnezeu și de a cere beneficiul indulgențelor.
C. L.