Preasfințitul Anton Coșa a prezidat celebrarea Vigilei Pascale și cu intonarea imnului Gloria a vestit comunității învierea lui Cristos Isus, reamintind la începutul predicii sale că: „Trăim în această noapte sfântă cel mai important și mai semnificativ eveniment al istoriei mântuirii: biruința lui Isus Cristos asupra morții”.
 
A fost o sărbătoare trăită cu credință și devoțiune, marcată prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și însoțită de cântarea corului bisericesc. 
 
„Vigilia Pascală este celebrarea unei mari victorii”, a spus episcopul în predica sa, și prin cinci puncte de referință a explicat ce schimbare trebuie să aducă victoria lui Cristos în viața noastră: „În primul rând, ar trebui să fim mai conștienți că „suntem oameni ai Paștelui și că «Aleluia» este cântarea noastră”…În al doilea rând, Paștele ne obligă și pe noi să fim mai buni, oameni cu o inimă nouă și un duh nou…În al treilea rând, Paștele ne cere să iubim viața  și să fugim, asemenea evreilor urmăriți de faraon, de tot ceea ce întinează trupul și sufletul nostru…În al patrulea rând, Paștele ne cere să ducem viața noastră de credință în lumina lui Cristos, amintindu-ne că la botezul nostru, grație învierii lui Isus, am devenit fii ai luminii…În sfârșit, Paștele ne cheamă să nu ne temem de ziua de mâine, chiar dacă în jurul nostru continuă să fie atâta durere și neputință”.
 
Participarea credincioșilor a fost numeroasă, în ciuda fricii de pandemie, deoarece Paștele este întotdeauna un moment important și mult așteptat. Au fost implementate toate măsurile prevăzute de reglementări pentru prevenirea oricărui risc de contagiere.
 
Într-o perioadă dificilă, cuvântul de salut al episcopului a fost emoționant: „Cristos a înviat!”. Un cuvânt care a deschis inimile spre speranță și a transmis un mesaj de susținere foarte important în fața suferinței și a fricii, care afectează atât de mult viața populației din Moldova.
 
La sfârșitul liturghiei, cu respectarea distanțării și a tuturor regulilor, a avut loc și tradiționala binecuvântare a alimentelor.
 
De asemenea, PS Anton Coșa a ținut să mulțumească tuturor celor care au lucrat în această săptămână sfântă pentru a asigura desfășurarea corectă a tuturor liturghiilor, în conformitate cu regulile de protecție în vigoare, și în special parohului, Pr. Mihai Balan., vicarului parohial, Pr. Gabriel Cochiorca, maestrului de ceremonii, Pr. dr. Petru Ciobanu, surorilor, corului, slujitorilor altarului și credincioșilor Parohiei „Providența Divină”.

C. L.

Link galerie foto