În acest an, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Fecioarei Maria a fost celebrată la 9 decembrie, deoarece tradiționalul 8 decembrie era deja zi de sărbătoare. Episcopul Anton Coșa a prezidat sfânta Liturghie în Catedrala „Providența Divină” și, împreună cu preoții prezenți, diaconii, maicile și credincioșii, a invocat protecția Maicii Domnului.
La începutul liturghiei, păstorul diecezei a amintit că suntem „împreună pe drumul Adventului, un timp al așteptării, al privirilor și glasurilor îndreptate spre cer rugându-ne „rorate coeli desuper et nubes pluant justum – picurați, cerurilor, de sus și norii să-l plouă pe Cel Drept” (cf. Is 45,8) și pregătindu-ne astfel pentru măreața Solemnitate a Nașterii Domnului”.
„Pentru a ne pregăti cât mai bine să-l primim în mijlocul nostru pe Pruncul de la Betleem, astăzi Biserica ne îndreaptă atenția spre cea care l-a dăruit lumii pe Mântuitorul, spre Neprihănita Zămislire, așa cum s-a revelat Fecioara Maria sfintei Bernadeta Soubirous la Lourdes”.
În cadrul
Predicii, episcopul a explicat ce înseamnă „neprihănita zămislire” atunci când se vorbește despre Fecioara Maria: „Atunci când vorbim despre neprihănita zămislire a sfintei Fecioare Maria vorbim despre adevărul de credință că ea, concepută ca și orice alt om în sânul sfintei Ana, a fost ferită de păcatul strămoșesc, fiind chiar din prima clipă a vieții sale, „plină de har” (Lc 1,28), așa cum o numește îngerul. A fost, din partea lui Dumnezeu, un dar deosebit și unic pe care i l-a făcut Mariei. Și de ce? Pentru că așa cum spune Papa Pius al IX-lea, în sânul ei urma să se zămislească Fiul lui Dumnezeu, cel de trei ori Sfânt, iar pentru asta avea nevoie de un trup imaculat, de un trup care să nu cunoască murdăria păcatului”.
Această curățire este trăită de fiecare credincios prin „marele dar al botezului, prin care suntem spălați de păcatul strămoșesc, devenind și noi astfel temple demne de un oaspete atât de măreț cum este Sfânta Treime”.
Dar, în pofida fragilității la care este supus omul, Fecioara Maria protejează calea fiecărui credincios: „De aceea, este vital pentru noi ca, atunci când diavolul dă năvală cu ispitele lui, să ne îndreptăm privirea, inima, rugăciunea către Dumnezeu, ca el să ne întărească cu același Duh Sfânt prin care Fecioara l-a zămislit pe Fiul lui Dumnezeu, ca noi să putem duce lupta la capăt, și nu oricum, ci învingători, și astfel să ne păstrăm neprihănirea și sfințenia pe care ni le-a dăruit Isus la botez”.
Cu binecuvântarea de la sfârșitul liturghiei, episcopul i-a chemat pe credincioși să pășească cu credință spre celebrarea Nașterii Domnului, având ca model răspunsul Fecioarei Maria, prin care s-a oferit lui Dumnezeu și omenirii prin maternitatea sa.
C. L.
Galerie foto