Cursul de formare a clerului, în prima sa zi, marți, 12 noiembrie 2024, s-a bucurat și de prezența, în calitate de lector, a Pr. dr. Petru Ciobanu, care a prezentat tema „Sacramentul Spovezii”, având în vedere și indicațiile date de Papa Francisc.
 
În cursul prelegerii, Pr. Petru Ciobanu, grație și cunoștințelor și studiilor teologice acumulate, a luat în considerare acele aspecte particulare pe care preoții trebuie să le abordeze în administrarea sacramentului Reconcilierii, în special delicatul subiect al avortului, pe care el însuși l-a aprofundat în elaborarea ultimei sale teze de doctorat.
 
Primul punct abordat de vorbitor în prelegere a fost cel al cenzurilor, care sunt acele pedepse ce vizează convertirea și care, în timpul administrării sacramentului Spovezii, nu pot fi iertate de orice preot. Există trei cenzuri: excomunicare, interdict și suspendare, așa cum indică Codul de Drept Canonic.
 
Subiectul delicat al avortului a fost explorat, din nou în legătură cu Spovada, indicându-se modalitățile și condițiile care pot duce la absolvirea penitentului și cine are autoritatea de a acorda absolvirea.
 
„Dar ce s-a schimbat cu Papa Francisc?” La această întrebare a răspuns Pr. Petru Ciobanu în a doua parte a prelegerii. Cu siguranță, Jubileul Extraordinar al Milostivirii din 2016 a reprezentat un punct de cotitură. Într-adevăr, Papa Francisc a cerut ca „clericii să fie semne ale Milostivirii Tatălui, slujitori credincioși ai iertării lui Dumnezeu în sacramentul Penitenței”.
 
Expresia Papei Francisc este clară: „Primirea credincioșilor precum tatăl în parabola fiului risipitor”. Cu ocazia Anului Jubiliar, tuturor preoților li s-a acordat dreptul de a ierta de cenzura avortului pentru toți cei care se căiesc de fapta săvârșită. Papa a mers mai departe, pentru le-a acordat preoților dreptul permanent de a ierta de cenzura avortului.
 
Pr. Petru Ciobanu, cu mare atenție istorică, a expus evoluția și a altor subiecte legate de cenzurile și concesiile de dezlegare pe care le au preoții în doctrina Bisericii și în Magisteriul pontifilor, înțelegându-se că rămân unele păcate mărturisite care nu pot fi dezlegate de preot, ci încredințate Magisteriului papei, episcopului sau penitențiarului numit de episcop, sau misionarului milostivirii care acționează cu mandat direct din partea papei.

C. L.