În perioada 14-17 noiembrie 2022, clerul și persoanele consacrate din Dieceza de Chișinău vor participa la un curs de formare, util pentru aprofundarea unor aspecte pastorale și etice, după cum a indicat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.
 
Cursul, care va avea loc la Centrul „Fides”, va începe luni, 14 noiembrie 2022. Lucrările vor fi deschise de un scurt moment de rugăciune și de cuvântul de introducere al PS Anton Coșa. Prima temă abordată va fi „Pastorația tineretului”, cu rapoarte ale membrilor Comisiei pentru Pastorația Tineretului: Pr. Sergio Bergamin, Pr. Gabriel Cochiorca și Sr. Mihaela Mihăluț. Lucru în grupuri va urma după fiecare curs.
 
În cea de-a doua zi, marți, 15 noiembrie, se va discuta despre pastorația familiei, cu intervenții ale sorei Paula Malciuc, care va vorbi la tema „Vocația la căsătorie, cateheza logodnicilor și pregătirea pentru Sacramentul căsătoriei, însoțirea tânărului cuplu”. După-amiaza va avea loc prelegerea susținută de Mons. Cesare Lodeserto, pe tema „Pastorația cuplurilor în dificultate, separare și nulitate”.
 
În cea de-a treia zi a cursului, 16 noiembrie, toți participanții se vor concentra pe tema „Protecția minorilor și prevenirea abuzurilor”, în prezența Pr. Stephan Lipke, iezuit german și în prezent secretar general al Conferinței Episcopale Ruse. După-amiază, Mons. Cesare Lodeserto va vorbi despre ceea ce face Dieceza de Chișinău pentru a avea un mediu sigur pentru minori în parohiile sale.
 
În ultima zi, joi, 17 noiembrie, se va aborda tema „Responsabilitatea și economi parohială”, cu o primă intervenție a Mons. Cesare Lodeserto, care va vorbi despre „O nouă economie în viața parohiei”. Aceasta va fi urmată de intervenția Pr. dr. Petru Ciobanu cu tema „Obligațiile parohului”. După-amiază, în ultima etapă a cursului, vor fi prezenți angajații economatului diecezan, care vor vorbi despre „Contabilitatea parohială, raportare și proiecte”.

C. L.

Foto: Arhivă