În cea de-a treia zi de studiu și reflecție în cadrul Cursului de formare permanentă a clerului din Dieceza de Chișinău, a fost analizat subiectul prevenirii abuzului asupra minorilor.
 
Prelegerile au fost ținute de Pr. Stephan Lipke, iezuit german și actual secretar al Conferinței Episcopale Ruse, care a venit de la Moscova în acest scop, în calitate de expert pe acest subiect și angajat la nivel european.
 
Programul zilei a fost organizat astfel încât să fie un autentic parcurs de reflecție și, mai ales, de conștientizare a unui subiect la care întreaga Biserică este angajată, pe lângă responsabilitatea personală.
 
Vorbitorul a prezentat subiectul, a prezentat un material video și a lăsat grupurile să lucreze la reflecție, după care fiecare și-a expus propriile idei.
 
Participanților li s-a cerut să lucreze pentru prevenirea abuzurilor și mai ales să facă din mediile parohiale un mediu sigur pentru prezența tinerilor.
 
Ulterior, Mons. Cesare Lodeserto a prezentat liniile directoare ale Bisericii din Moldova, aprobate de Congregația pentru Doctrina Credinței și deja făcute publice cu alte ocazii. Preoților li s-au reamintit obligațiile personale și comunitare după semnarea Protocolului de etică.
 
La curs a participat și unul dintre membrii laici ai Comitetului de supraveghere, doamna Otilia Sîrbu, care a fost desemnată ca membru de către episcop. La fel și doamna Irina Oriol. Indicațiile stipulează că membrii comitetului trebuie să fie laici și să nu fie implicați direct în activitățile diecezane.
 
Pr. Stephan Lipke, datorită experienței și expertizei sale, a reușit să prezinte subiectul într-o formă corectă, evidențiind suferința victimelor și, de asemenea, atitudinea pe care trebuie să o adoptăm față de abuzatori. Desigur, Biserica Catolică din Moldova nu a fost până acum implicată direct în astfel de cazuri, dar simte responsabilitatea de a fi atentă și vigilentă, precum și de a avea medii parohiale sigure.

C. L.

Galerie foto