Trei preoți ai diecezei au prezentat situația catehezei în cele trei decanate: Pr. Stanislav Obreja, pentru Decanatul de Nord, Pr. Vasili Cohanovschi pentru Decanatul de Centru și Pr. Ruslan Pogrebnîi pentru Decanatul de Transnistria.
 
A fost un raport pe care cei trei preoți l-au elaborat, reflectând alături de confrații din decanate, despre cateheză și câteva obiective care au fost propuse.
 
Nu a fost vorba doar de expunerea statisticilor, necesară pentru a avea o viziune clară asupra factorului uman cu care se lucrează, ci de a înțelege dificultățile și problemele, precum și de a face propuneri concrete.
 
Parohii trăiesc experiența de zi cu zi a comunicării cu credincioșii și în special cu copiii, care trebuie să se pregătească pentru a primi sacramentele, dar și cu familiile, adulții și tinerii, pentru care, așa cum a reieșit în urma intervențiilor, este necesară organizarea unei căi a formării creștine și a catehezei.
 
În același timp, trebuie spus că parohiile deja desfășoară o muncă dificilă, din mai multe motive, cum ar fi ateismul, plecarea din țară, lipsa formatorilor pregătiți.
 
De asemenea, au expuse câteva propuneri interesante, care pot fi cu siguranță un motiv de reflecție:
 
·         Împărtășirea cu alții a materialelor și a proiectelor care s-au dovedit eficiente în parohie, făcând scurte concluzii prin intermediul mijloacelor de informare.
 
·         Promovarea și susținerea laicilor în activitatea catehetică, dându-le posibilitatea să-și determine singuri propriile forțe, metode și timp, fără a uita de sprijinul în ceea ce ține de corectitudinea învățăturii Bisericii.
 
·         Împărtășirea dezinteresată a materialelor, în limba rusă sau română, prin intermediul mijloacelor de informare.
 
·         Crearea unor mici manuale în format electronic referitoare la întrebările adesea adresate, la pregătirea pentru sacramente și alte subsidii utile.
 
·         Conștientizarea laicilor că mărturia unei vieți active de credință are forța unei cateheze pentru lumea contemporană.