La audiența generală de miercuri, 28 aprilie 2021, Papa Francisc a continuat cateheza pe tema rugăciunii și a atras atenția asupra valorii meditației și a păcii interioare pentru a ajunge la rugăciunea autentică.
Meditația este răspândită în multe alte religii și, de asemenea, în rândul celor care nu au viziuni religioase și „mai presus de toate - a spus Papa Francisc - mai ales în lumea occidentală nesătulă se caută meditaţia pentru că ea reprezintă un dig ridicat împotriva stresului zilnic şi a golului care se răspândeşte peste tot...Este un fenomen de privit cu favoare”. Pentru creștin, meditarea este întâlnirea cu Isus, și meditația creștină are propriul său specific, deoarece „adică a medita înseamnă a merge la întâlnirea cu Isus, conduşi de o frază sau de un cuvânt din Sfânta Scriptură”.
Papa Francisc observă că termenul meditație a avut înțelesuri diferite de-a lungul timpului și că metodele posibile pentru efectuarea meditației creștine sunt diferite, la fel cum există mulți maeștri spirituali. Ceea ce contează este să avansăm pe calea rugăciunii cu Duhul Sfânt, pentru că „nu este posibilă meditaţia creştină fără Duhul Sfânt”.
Meditația orientează mintea și inima către Cristos și Catehism, a reamintit Papa Francisc, în care este scris: „Meditaţia pune în acţiune gândirea, imaginaţia, emoţia şi dorinţa. O atare mobilizare este necesară pentru a aprofunda convingerile de credinţă, a trezi convertirea inimii şi a întări voinţa de a-l urma pe Cristos. Rugăciunea creştină se străduieşte, mai ales, să mediteze «misterele lui Cristos”.
La sfârșit, Papa a îndemnat: „Să luăm evanghelia, să facem meditaţia acelor mistere din evanghelie şi Duhul ne conduce să fim prezenţi acolo. Nu există pagină din evanghelie în care să nu fie loc pentru noi. A medita, pentru noi, creştinii, este un mod de a-l întâlni pe Isus. Şi astfel, numai astfel, să ne regăsim pe noi înşine”.
C. L.