În cateheza de miercuri, 5 mai 2021, Papa Francisc a vorbit despre dimensiunea contemplativă a ființei umane și a afirmat că aceasta „este un pic ca sarea vieţii: dă gust zilelor noastre”. Contemplația, a spus Papa Francisc, „este un mod de a fi”, prin care contemplăm natura, creația, o operă de artă, o carte, până la ființa umană.
 
Alături de contemplare există rugăciunea, ca un act de credință și de iubire, ca „respiraţie” a relaţiei noastre cu Dumnezeu. Rugăciunea purifică inima şi, cu ea, luminează şi privirea, permiţând să perceapă realitatea dintr-un alt punct de vedere.
 
În contemplația iubitoare, a continuat Papa, este suficientă o privire, „este suficient să fim convinşi că viaţa noastră este înconjurată de o iubire mare şi fidelă de care nimic nu ne va putea despărţi”. Așa a fost și pentru Isus, al cărui secret, în cele mai dificile momente ale existenței sale pământești, a fost „relația” cu Tatăl ceresc. Chiar în momentul în care Isus este neînţeles - a spus Papa - chiar atunci când totul pare să se şteargă într-o vâltoare de înţelegeri greşite, acolo străluceşte o lumină divină”, lumina iubirii Tatălui.
 
Papa Francisc și-a continuat reflecția menționând că au existat maeștri ai spiritualității care au înțeles contemplarea ca opusă acțiunii, înălțându-i pe cei care aleg să evadeze din lume pentru a se dedica doar rugăciunii, dar, spune el, acesta „este vorba de un dualism care nu aparţine mesajului creştin”.
 
La finalul audienței, Papa Francisc a adresat un îndemn tuturor credincioșilor de a recita Rozariul în această lună mariană, „pentru a invoca sfârşitul pandemiei şi reluarea activităţilor sociale şi de muncă”, urmând maratonul care implică sanctuarele din întreaga lume.

C. L.