„Învățați să faceți binele, căutați dreptatea” (Is 1,17).
Cuvântul vieţii pentru luna ianuarie este luat din primul capitol al profetului Isaia. Această frază a fost aleasă pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor care se celebrează în toată emisfera nordică în perioada 18-25 ianuarie. Textele au fost pregătite de un grup de creștini din Minnesota, Statele Unite (La Minneapolis, oraș din Minnesota, în 2020, a fost ucis George Floyd. De la această crimă a pornit o mișcare pentru eliminarea oricărei forme de discriminare rasială.). Tema dreptăţii este un subiect fierbinte. Inegalităţile, violenţele și prejudecăţile cresc pe terenul unei societăţi care se luptă să dea mărturie pentru o cultură a păcii și a unităţii.
Iar vremurile lui Isaia nu erau cu mult diferite de ale noastre. Războaiele, revoltele, căutarea bogăţiei, a puterii, idolatria, marginalizarea săracilor făcuseră poporul lui Israel să-și piardă calea. Cu cuvinte foarte dure, profetul își cheamă poporul pe calea convertirii, indicând calea de întoarcere la spiritul originar al legământului făcut de Dumnezeu cu Abraham.
„Învățați să faceți binele, căutați dreptatea”
Ce înseamnă să înveţi să faci binele? Trebuie să ne punem în situaţia de a învăţa. Cere un efort din partea noastră. În călătoria fiecărei zile avem mereu ceva de înţeles, de îmbunătăţit, o putem lua de la capăt dacă am greșit.
Ce înseamnă să cauţi dreptatea? Este ca o comoară care trebuie căutată, dorită, este scopul acţiunii noastre. Practicarea dreptăţii ajută să înveţi să faci binele. Înseamnă să știm să înţelegem voia lui Dumnezeu, care este binele nostru.
Isaia oferă exemple concrete. Oamenii pe care Dumnezeu îi preferă cel mai mult, pentru că sunt cei mai lipsiţi de apărare, sunt cei asupriţi, orfanii și văduvele. Dumnezeu își invită poporul să aibă grijă concret de ceilalţi, în special de cei care nu pot să-și afirme drepturile. Practicile religioase, riturile, jertfele, rugăciunile nu-i sunt plăcute dacă nu le corespund căutarea și practica binelui și a dreptăţii.
„Învățați să faceți binele, căutați dreptatea”
Acest cuvânt al vieţii ne împinge să-i ajutăm pe ceilalţi, să avem o privire atentă, ajutându-i concret pe cei aflaţi în nevoie. Drumul nostru de convertire ne cere să ne deschidem inima, mintea, braţele mai presus de toate celor care suferă.
„Dorinţa și căutarea dreptăţii au fost dintotdeauna înscrise în conștiinţa omului, Dumnezeu însuși le-a pus în inima lui. Dar, în ciuda cuceririlor și progreselor făcute de-a lungul istoriei, cât de departe este realizarea deplină a planului lui Dumnezeu! Războaiele care se duc și astăzi, precum și terorismul și conflictele etnice, sunt semnul inegalităţilor sociale și economice, a nedreptăţilor, a urii. [...] Fără iubire, respect pentru persoană, atenţie la nevoile sale, relaţiile personale pot fi corecte, dar pot deveni și birocratice, incapabile să dea răspunsuri decisive nevoilor umane. Fără iubire nu va exista niciodată dreptate adevărată, împărţirea bunurilor între bogaţi și săraci, atenţie la singularitatea fiecărui bărbat și femeie și la situaţia concretă în care se află ei” (C. Lubich, Cuvântul vieții, noiembrie 2006, in eadem, Parole di Vita, îngrij. de Fabio Ciardi (Opere di Chiara Lubich 5; Città Nuova, Roma 2017) p. 795.).
„Învățați să faceți binele, căutați dreptatea”
A trăi pentru o lume unită înseamnă a prelua rănile omenirii prin gesturi mici care pot ajuta la construirea familiei umane.
Într-o zi, J. din Argentina îl întâlnește din întâmplare pe directorul institutului unde predase și care îl concediase sub un pretext. Când directorul îl recunoaște, încearcă să-l evite, dar J. se îndreaptă spre el. Îl întreabă despre el iar directorul îi spune despre greutăţile acelei ultime perioade, că locuiește în alt oraș și își caută de lucru. J. se oferă să-l ajute și a doua zi răspândește în rândul cunoscuţilor vestea că e în căutarea unui loc de muncă pentru o persoană. Răspunsul nu întârzie să apară. Când directorul primește vestea ofertei unui nou loc de muncă aproape că nu-i vine să creadă! Îl acceptă, profund recunoscător și mișcat de faptul că tocmai persoana care fusese concediată într-o zi se interesase concret de el.
J. primește apoi „însutit” deoarece chiar în acel moment îi oferă două locuri de muncă pe care și le-a dorit mereu de când a început facultatea. Și el a fost uimit și atins de această iubire concretă a lui Dumnezeu (Extras și readaptat din “Il Vangelo del giorno”, Città Nuova, anno VIII, n. 1, gennaio-febbraio 2022.).
Sub îngrijirea de Patriziei Mazzola și a echipei Cuvântului vieții