„Iubiţi-vă unii pe alţii cu iubire frăţească, întreceţi-vă în a vă stima unii pe alţii!” (Rom 12,10).
Cuvântul de viață al acestei luni este preluat din foarte bogata scrisoare a apostolului Paul către Romani. El prezintă viața creștină ca o realitate în care iubirea abundă, o iubire gratuită și nemărginită pe care Dumnezeu a revărsat-o în inimile noastre și pe care noi, la rândul nostru, o dăm altora. Pentru a-i face sensul mai eficient, el inserează două concepte într-un singur cuvânt, „philostorgos”, care cuprinde două caracteristici particulare ale iubirii care disting comunitatea creștină: iubirea dintre prieteni și cea familială.
„Iubiţi-vă unii pe alţii cu iubire frăţească, întreceţi-vă în a vă stima unii pe alţii!”
Să ne oprim în special asupra aspectului fraternității și al reciprocității. După cum scrie Paul, membrii comunității creștine se iubesc unii pe alții pentru că sunt mădulare unii altora (12,5), sunt frați care au ca singura lor datorie iubirea (13,8), se bucură împreună cu cei care se bucură și plâng. cu cei ce plâng (12,15), nu judecă și nu sunt pricina de scandal (14,13).
Existența noastră este strâns legată de cea a altora, iar comunitatea este mărturia vie a legii iubirii pe care Isus a adus-o pe pământ. Este o iubire exigentă care ajunge până la a-și da viața unul pentru altul. Este o iubire concretă, colorată de o mie de expresii, care vrea binele celuilalt, fericirea lui. Îi determină pe frați să-și atingă deplina realizare, să concureze în a-și aprecia reciproc calitățile. Este o iubire care se uită la nevoile fiecăruia, care face totul pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, care ne face responsabili și activi în sfera vieții sociale, culturale, în implicarea politică.
„Iubiţi-vă unii pe alţii cu iubire frăţească, întreceţi-vă în a vă stima unii pe alţii!”
„Privind comunitățile primului secol, vedem că iubirea creștină, care se extindea la toți fără deosebire, avea un nume, se numea filadelfia, care înseamnă iubire frățească. În literatura profană a vremii acest termen era folosit pentru a indica iubirea dintre frații de sânge. Nu a fost niciodată folosit pentru a indica membrii aceleiași societăți. Doar Noul Testament făcea excepție». Sunt mulți tineri care au nevoie să aibă «o relație mai profundă, mai sinceră, mai adevărată. Iar iubirea reciprocă a primilor creștini avea toate caracteristicile iubirii frățești, de exemplu cea a forței și a afecțiunii»
„Iubiţi-vă unii pe alţii cu iubire frăţească, întreceţi-vă în a vă stima unii pe alţii!”
O trăsătură care îi deosebește pe membrii acestor comunități care trăiesc iubirea reciprocă este că ei nu se închid în ei înșiși, ci sunt pregătiți să facă față provocărilor reale care apar în contextul în care se găsesc activând.
J.K., sârb, de naționalitate maghiară, tată a trei copii își permite în sfârșit să-și cumpere o casă, dar din cauza unui accident nu are resursele economice și fizice pentru a o renova singur. Astfel, comunitatea Focolarelor se pune în mișcare, punând în practică proiectul #daretocare propus de Tineri pentru o Lume Unită.
Relatează el cu entuziasm concursul de solidaritate care a început în concreta susținere a lui: «Mulți au venit să mă ajute, în trei zile am reușit să refacem acoperișul și să înlocuim tavanele de pământ și paie cu cele de regips». La lucrările de renovare au contribuit financiar și câteva persoane din Cehia. Un gest care a făcut vizibilă comunitatea lărgită, depășind chiar distanțe.
Îngrijit de Patrizia Mazzola și echipa Cuvântul vieții