„Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei, căci aceasta este Legea şi Profeţii.” (Mt 7,12).
De câte ori, în alegerile importante ale vieții, am căutat o ”busolă” sigură, care să ne arate calea de urmat? Și, fiind creștini, ne-am întrebat care este esența Evangheliei, cheia pentru a intra în inima lui Dumnezeu și a trăi ca fii ai săi, aici și acum?
Aceste cuvinte ale lui Isus, care ne dau un răspuns clar, sunt ușor de înțeles și de trăit. Sunt luate din Evanghelia după Matei și fac parte din marea Predică de pe Munte, unde Isus ne învață cum să trăim pe deplin viața creștină. Învățătura sa este sintetizată în această afirmație concisă.
Astăzi, când oamenii doresc mesaje semnificative, dar scurte și eficiente, am putea primi acest Cuvânt ca un tweet prețios de care trebuie să ținem cont în fiecare moment.
„Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei, căci aceasta este Legea şi Profeţii.”
Pentru a înțelege mai bine ce să facem pentru ceilalți, Isus ne invită să ne punem în locul lor; așa cum a făcut el, care a luat trupul nostru omenesc din iubire pentru noi.
Dacă ne-am întreba ce așteptăm de la părinții noștri, de la copii, colegi de muncă, lideri guvernamentali, conducători spirituali, lista cu siguranță ar include: primire, ascultare, incluziune, sprijin în nevoile materiale, dar și sinceritate, iertare, încurajare, răbdare, sfaturi, orientare, instruire…
Pentru Isus este atitudinea interioară care apoi devine acțiune concretă și împlinește tot conținutul Legii lui Dumnezeu și toată bogăția vieții spirituale.
Este „Regula de Aur”, o învățătură universală conținută în diferitele culturi, religii și tradiții pe care omenirea le-a dezvoltat de-a lungul timpului[1]. Este baza tuturor valorilor umane autentice, care construiesc o coexistență pașnică, cu relații personale și sociale drepte și solidare.
„Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei, căci aceasta este Legea şi Profeţii.”
Acest Cuvânt ne încurajează să fim creativi și generoși, să luăm inițiativa în favoarea tuturor, să construim poduri chiar și spre oamenii pe care nu-i numărăm printre prietenii noștri. Însuși Isus a spus și a făcut astfel. Ne cere capacitatea de a ieși din noi înșine, pentru a fi mărturisitori credibili ai credinței noastre.
Chiara Lubich, într-un comentariu evanghelic din aprilie 1978, ne-a încurajat să facem astfel: „Să încercăm. O zi petrecută astfel valorează cât o viață. […]. O bucurie nemaiîncercată vreodată ne va inunda. […]. Dumnezeu va fi cu noi, pentru că este alături de cei care iubesc. […]. Uneori poate că vom încetini, vom fi tentați să ne descurajăm, să renunțăm. […]. Dar nu! Curaj! Dumnezeu ne dă harul de care avem nevoie și astfel putem să o luăm de la capăt. Perseverând, vom vedea încet că lumea din jurul nostru se schimbă. Vom înțelege că Evanghelia face viața mai fascinantă, aprinde o lumină în lume, dă savoare existenței noastre, are în sine principiul rezolvării tuturor problemelor. Și nu vom avea pace până nu vom comunica experiența noastră extraordinară celorlalți: prietenilor care ne pot înțelege, rudelor, oricui ne simțim îndemnați să o împărtășim. Va renaște speranța»[2] .
„Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei, căci aceasta este Legea şi Profeţii.”
Ramiro, veteran la locul său de muncă, află că vor sosi noi colegi.
El se întreabă: „Dacă aș intra în acest birou pentru prima dată, ce aș dori să văd? Ce m-ar face să mă simt confortabil?” Așa că ia măsuri pentru a face mai mult spațiu, caută alte birouri, implică alți colegi. Împreună pregătesc noi locuri de muncă primitoare, iar noii veniți găsesc o atmosferă veselă și o comunitate de lucru mai unită.
Letizia Magri
[1]Câteva exemple: „Ceea ce nu vrei să-ți faci ție, nu le face altora. Acesta este tot Tora. Restul este comentariu ”. (Iudaism); „Niciunul dintre voi nu este credincios până când nu dorește fratelui tău ceea ce vrea pentru sine”. (Islam); „Nu face rău altora în moduri pe care ți-ai părea dăunătoare pentru tine”. (Budism).
[2]C. Lubich, Cuvântul vieții aprilie 1978, în același sens, Cuvinte de viață, editat de Fabio Ciardi (Opere de Chiara Lubich 5; Orașul Nou, Roma 2017) pp. 104-105.