Unul dintre obiectivele proiectului „Caritatea episcopului pentru refugiați” este respectul pentru viață, prin gesturi concrete și ajutor imediat. Într-adevăr, nu puține femei ucrainene însărcinate au fost sprijinite pentru a face față cu seninătate nașterii copiilor lor.
De la începutul venirii refugiaților în Moldova, s-au născut 812 copii, iar alți 400 sunt așteptați în următoarele trei luni. Acestea sunt cifre foarte importante și, în același timp, un angajament de a însoți aceste mame, care suferă deja din alte motive, într-o sarcină demnă.
Caritatea episcopului a înțeles acest obiectiv ca pe o parte importantă a procesului de primire a refugiaților, pentru a putea răspunde celor mai importante, dar și celor mai urgente nevoi. Pe lângă femeile însărcinate, există și mame cu copii cu dizabilități și chiar și primele văduve de război.
Sunt situații foarte delicate, pe care episcopul dorește să le însoțească cu mare atenție, în limitele posibilităților, pentru ca această caritate să fie adevărată și concretă.
„Am simțit nevoia să acord o atenție tot mai mare față de cei care trăiesc în suferință – a spus PS Anton Coșa – pentru a le fi aproape cu iubirea lui Dumnezeu, care iubește fără deosebire. Din același motiv, le-am cerut parohilor să fie alături de cei săraci din parohiile lor și să nu abandoneze pe nimeni. Este nevoie de o operă caritabilă care să-i scoată pe toți din suferință și să dea speranță, fără a face diferențe”.
Dieceza de Chișinău continuă să primească și să asiste refugiații în diferite moduri, cu un mare angajament din partea tuturor, de la organizațiile sociale și de caritate până la parohii.
C. L.