Episcopii Bisericii Catolice din Europa au reflectat asupra parcursului Uniunii Europene și au publicat zilele trecute o declarație în vederea viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din anul iunie.
 
Declarația a fost redactată de Comisia Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE), îndemnându-i pe toți cetățenii europeni să lucreze pentru o Europă mai sigură și mai unită: „Credem că suntem chemați să contribuim la ea și să o îmbunătățim cu instrumentele pe care le oferă democrația”.
 
Introducerea declarației episcopilor este un mesaj foarte clar: „Noi, episcopii delegați ai Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene, îndemnăm toți cetățenii, în special pe catolici, să se pregătească și să voteze la viitoarele alegeri europene din iunie 2024. Proiectul unei Europe unite în diversitate, puternică, democratică, liberă, pașnică, prosperă și dreaptă este un proiect pe care îl împărtășim și pentru care ne simțim responsabili. Suntem cu toții chemați să îl ducem mai departe și prin votul nostru și prin alegerea responsabilă a europarlamentarilor care ne vor reprezenta valorile și vor lucra pentru binele comun în viitorul Parlament European”.
 
Subiectele abordate de episcopi și asupra cărora și-au exprimat punctul de vedere într-un document de lucru, sunt următoarele: democrația și statul de drept, valoarea dialogului politic, respectarea drepturilor fundamentale, problema păcii, digitalizarea și inteligența artificială, respectul pentru mediu, migranții și solicitanții de azil, extinderea Uniunii Europene, educația și formarea profesională, unitatea Europei în diversitate. 
 
Moldova se află pe calea negocierilor de aderare la UE, deci nu este implicată în aceste alegeril. În schimb, vor fi implicați toți acei cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia unui stat european. Aceasta va fi, de asemenea, o oportunitate pentru aceștia de a vota în libertate și de a participa civilizat la viața și creșterea Europei, în timp ce așteaptă să voteze ca cetățeni moldoveni în viitor.

C. L.