La 8 decembrie 2015, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Papa Francisc a inaugurat oficial Jubileul extraordinar al Milostivirii, deschizând Poarta Sfântă a Bazilicii „Sfântul Petru” din Vatican. Conform instrucţiunilor din Bula de proclamare a Jubileului Milostivirii şi a indicaţiilor Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, în Duminica a III-a din Advent, numită şi Duminica Gaudete, în fiecare dieceză urma să se deschidă cel puţin câte o Poartă Sfântă, în catedrală sau în altă biserică mai importantă.
În Dieceza de Chişinău, la 13 decembrie, a fost deschisă o singură Poartă Sfântă, în Catedrala din Chişinău, urmând ca, cu ocazia sărbătoririi patronului ceresc, o astfel de poartă să fie deschisă în fiecare parohie, conform Scrisorii pastorale privind desfășurarea Anului Jubiliar al Milostivirii în Dieceza de Chișinău, dată de episcopul Anton Coşa.
Celebrarea de deschidere a Porţii Sfinte a început la ora 10.30, în sunetul clopotelor catedralei, alături de Preasfinţitul Anton fiind prezenţi Pr. Mihai Balan, paroh de „Providenţa Divină”, Pr. Petru Ciobanu şi Pr. Petru Strango, vicari în aceeaşi parohie, Pr. Roman Popravka şi Pr. Igor Plevschi, păstori ai comunităţii greco-catolice din Chişinău. Procesiunea, având în frunte crucea, s-a oprit în faţa Grotei sfintei Fecioare din curtea catedralei, unde episcopul a vorbit despre însemnătatea acestui Jubileu, diaconul Edgar Vulpe proclamând un fragment din cap. 15 al Evangheliei după sfântul Luca, în care Isus, folosindu-se de parabola oii pierdute, scotea în evidenţă milostivirea Tatălui. Pr. Petru Ciobanu a dat apoi citire primelor trei puncte din Bula Misericordiae vultus a Papei Francisc, prin care Sfântul Părinte proclama Jubileul extraordinar al Milostivirii.
După îndemnul diaconului „Fraţi şi surori, să pornim în numele lui Cristos: el este calea care ne conduce în anul de har şi de milostivire”, procesiunea s-a îndreptat spre uşile catedralei, în care au fost montate două plăci de lemn cu înscrisul „Jubileul Milostivirii – Юбилей Милосердия”, semn că aceste uşi sunt Poarta Sfântă a Diecezei de Chişinău. Episcopul a bătut de trei ori cu cârja pastorală în aceste porţi, după care le-a deschis, inaugurând astfel Anul Milostivirii şi în dieceza noastră. Primul care a trecut prin această Poartă Sfântă a fost chiar Preasfinţitul Anton, purtând în mâini Cartea Evangheliilor. Ajuns în prezbiteriu, a depus cartea pe altar, după care l-a tămâiat şi a binecuvântat apa, cu care, în amintirea Botezului, a stropit poporul credincios adunat în număr mare în sfântul lăcaş.
După proclamarea lecturilor sfinte din Duminica a III-a din Advent, lecturi ce scoteau în evidenţă bucuria, episcopul a ţinut cuvântul de învăţătură, în care a vorbit despre dubla semnificaţie a zilei: cea a invitaţiei la bucurie şi cea a milostivirii. A explicat ce înseamnă Poarta Sfântă, spunând că, trecând prin ea, intrăm în însuşi Cristos, care se numeşte pe sine Poartă. Referindu-se apoi la bucurie, a întrebat ce motiv de bucurie avem. Şi a răspuns cu cuvintele profetului Sofonia: „Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău!” În ceea ce ţine de milostivire şi despre cum trebuie trăit Jubileul Milostivirii, le-a reamintit tuturor îndemnul sfântului Ioan Botezătorul din Evanghelia zilei: „Cine are… să dea”.
Semnul vizibil al milostivirii dumnezeieşti a fost împărtăşirea cu trupul lui Cristos, după care, la îndemnul episcopului de a privi şi spre Maria, Mama milostivirii, corul şi credincioşii au intonat Salve, Regina, la sfârşit episcopul împărţind tuturor binecuvântarea arhierească.
Pr. Petru Ciobanu