Ce este sfinţenia? Cine a inventat sfinţenia? Cine este un sfânt? Pe cine priveşte sfinţenia? Nu este cumva un cuvânt demodat? Cine…
Şi întrebările pot continua dacă citim exortaţia apostolică a sfântului Părinte, Gaudete et exultate, care vorbeşte despre sfinţenie şi propune sfinţenia ca răspuns la întrebările existenţiale ale omului, ca soluţie posibilă pentru toţi oamenii şi nu numai pentru o elită sau grup predestinat. De fapt în exortaţie, sfântul Părinte Francisc nu prezintă sfinţenia ca un îndemn personal, dar, scriind, vorbind, şi propunând sfinţenia, el împlineşte misiunea sa apostolică pentru care s-a angajat când a intrat în preoţie, şi anume să vestească voinţa lui Dumnezeu pe care-l slujeşte: „Voinţa lui Dumnezeu este sfinţirea voastră” (cfr. 1Tes 4,3).
În stilul unui adevărat teolog şi mai ales de păstor obişnuit cu „mirosul poporului lui Dumnezeu”, exortaţia sfântului Părinte Francisc prezintă o cateheză uşor digeribilă pentru orice categorie de cititor
Plasând această temă în zilele noastre, şi mai ales în contextul nostru moldav, moştenitor al unor vremuri marcate totuşi în mod onorabil de vieţile unor sfinţi martiri uitaţi sau neştiuţi, sfinţenia pare o temă ciudată dacă vorbim de credinţa împăienjenită de atâtea superstiţii populare, preziceri zodiacale, răspunsuri neognozelogice ale filozofiilor moderne ce se oferă zilnic odată cu ceaiul sau cafeaua de dimineaţă pentru sufletele parcă înrolate să lupte doar pentru partea materială a omului.
Oare se merită să mai vorbeşti despre sfinţenie când omul de azi spune „nu” prin atitudine sau comportament necreştin? (Să fim oneşti şi coerenţi că atunci când ne batem pieptul şi vociferăm că „suntem creştini”, aceasta nu ne justifică deloc participarea la corupţie, la comercializarea produselor false în pieţe sau să aprob hotărâri judecătoreşti nedrepte, sau să promovez o educaţie civică sau etică evident contrară cu legea lui Dumnezeu etc). Toate aceste nu numai că nu au nici o legătură cu sfinţenia, dar chiar anihilează sfinţenia.
De ce ar trebui să vorbim şi să lucrăm la sfinţenie? Care sunt efectele sau mai bine zis roadele sfinţeniei obţinute deja aici pe pământ? Iată câteva răspunsuri:
.....................................................
Şi putem continua aceste roade, rezultate, binefaceri pe care le poartă cu sine sfinţenia.
Şi acum să facem o scurtă concluzie chiar şi numai raţională: nu e aşa că poţi deveni sfânt şi în Moldova?
Pr. Ștefan S.