Lourdes este destinația neîncetată a bolnavilor care invocă protecție și mângâiere, la grota care amintește de cele mai renumite apariții mariane din istorie, recunoscute de Biserică. Au avut loc în anul 1858 și au avut ca protagonistă o fetiță de paisprezece ani, Bernadeta Soubirous.
Fecioara i s-a arătat de optsprezece ori într-o grotă și a indicat punctul în care să sape cu mâinile pentru a găsi ceea ce se va dovedi a fi un izvor de apă, în contact cu care s-au înfăptuit multe minuni. Totul a început într-o zi de joi, 11 februarie 1858, când Bernadeta a mers să adune lemne uscate lângă râul Gave, împreună cu o soră și o prietenă. Fecioara i s-a arătat și s-a prezentat ca fiind Neprihănita Zămislire, dogma Neprihănitei Zămisliri fiind promulgată de Papa Pius al IX-lea la 8 decembrie 1854, cu patru ani mai devreme.
Iată istoria evenimentului. Bernadeta a auzit un foșnet: a ridicat ochii și a văzut că stejarul aflat pe culmea stâncii tremura violent, deși nu era nici măcar o adiere de vânt în aer. Apoi, grota s-a umplut de un nor auriu și o Doamnă frumoasă a apărut pe stâncă. Doamna arăta ca o tânără de șaisprezece sau șaptesprezece ani. Îmbrăcată în alb, cu o eșarfă albastră încinsă la mijloc, purta un văl alb pe cap care abia îi arăta părul. De brațul ei atârna un rozariu mare cu mărgele albe, legate cu un lanț de aur, în timp ce doi trandafiri de aur străluceau pe picioarele goale. Instinctiv, Bernadeta a îngenuncheat, scoțându-și rozariul. Doamna a lăsat-o să o facă, unindu-se în rugăciune, lăsând în liniște să-i treacă rozariul printre degete. La sfârșitul fiecărei decade, ea a recitat Slavă Tatălui cu voce tare împreună cu Bernadeta. Când micuța a încheiat rugăciunea Rozariului, frumoasa Doamnă a dispărut brusc. În cele din urmă, la 18 februarie, Doamna a vorbit: „Nu promit să te fac fericită în această lume, ci în cealaltă. Îmi vei face plăcere să vii aici cincisprezece zile?” Prin urmare, Doamna îi mărturisește fetiței trei secrete pe care tânăra trebuie să le păstreze și să nu le dezvăluie niciodată nimănui.
La 11 februarie, Biserica celebrează comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, zi cu care sfântul Ioan Paul al II-lea a dorit să asocieze Ziua Mondială a Bolnavului. Aparițiile de la Lourdes au fost recunoscute oficial de episcopul de Tarbes la 18 februarie 1862. La scurt timp a fost ridicată o biserică mare. Lourdes a devenit imediat cel mai renumit loc de pelerinaj marian. Un birou special (Biroul medical) a fost însărcinat cu verificarea științifică a vindecărilor care au început imediat. Până acum au fost recunoscute aproximativ șaptezeci de minuni, dar, de fapt, sunt mult mai multe. Și mai numeroase sunt convertirile.
C. L.