PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, urmărește cu mare atenție procesul de primire a refugiaților în structurile pe care Dieceza le-a creat prin intermediul diferitelor organizații.
Există un dialog important cu organizațiile Caritas din Europa, care și-au arătat disponibilitatea, în special cele din Luxemburg, Austria, Italia și Germania, precum și cea din America, cunoscută sub numele CRS.
Relația cu aceste organisme internaționale este coordonată de Caritas Moldova, care acționează ca un centru de direcționare.
Prezența în Republica Moldova în această perioadă, ca întotdeauna, a fundațiilor Caritas din străinătate, nu are ca scop doar transmiterea ajutorului necesar pentru primirea refugiaților, ci și pentru a crește în stilul unei Biserici care în primul rând creează comuniune și se maturizează în spiritul Evangheliei.
„Caritas este expresia carității Bisericii – a spus episcopul de Chișinău – iar angajamentul lor înseamnă că sunt prezenți alături de cei săraci și, în acest caz, alături de refugiați, și o fac întotdeauna având ca referință Evanghelia carității”.
„Sunt recunoscător – a continuat episcopul – pentru munca pe care o face Caritas Moldova și, de asemenea, pentru apropierea dintre diferitele Caritas-uri, dar mai presus de toate mă bucur că dialogul dintre Biserici este de mare folos pentru refugiați, pentru că unicul nostru scop este de a-i ajuta”.
Pe lângă Caritas Moldova, sprijinul este oferit și altor organizații ale Diecezei, cum ar fi Optima Fide și Fundația „Regina Pacis”.
Primirea refugiaților continuă, în pofida schimbărilor constante ale traseelor dincauza evoluției războiului.
C. L.