Rugăciunea și reflecția introductivă a episcopului au început activitatea din prima zi a cursurilor de formare permanentă pentru cler, la care au participat toți preoții din Dieceză, chiar dacă online, din cauza pandemiei.
 
Tema zilei: Sacramentul Căsătoriei în Codul de Drept Canonic.
 
Mons. Cesare Lodeserto a prezentat lucrările zilei și pe cei doi relatori, Mons. Benone Farcaș (România) și Pr. Antonio Sozzo (Italia), a căror intrevenții au avut loc, de asemenea, online.
 
Mons. Benone Farcaș, fost vicar general și președinte al Tribunalului bisericesc al Diecezei, a relatat în primul rând despre ceea ce s-a făcut până acum la acest capitol, concentrându-se asupra unor aspecte canonice. Acestea au atras atenția preoților, care au adresat relatorului numeroase întrebări.
 
Discursul Pr. Antonio Sozzo, în prezent președinte al Tribunalului bisericesc al Diecezei de Chișinău, a fost mai presus de toate o lecție în dreptul canonic referitor la căsătorie, amintind unele părți ale Codului de Drept Canonic deja cunoscut clerului. Cu toate acestea, a fost important de a trezi interesul pentru unele aspecte, cum ar fi nulitatea căsătoriei și valoarea consimțământului. Preoții au fost invitați să înțeleagă, de asemenea, luând în considerare ultimele schimbări, rolul lor în colaborarea cu Tribunalul bisericesc diecezan.
 
Scopul cursurilor este acela de a stârni interesul pentru unele subiecte, care trebuie puse în aplicare în activitățile pastorale ale parohiei, ca în cazul sacramentului Căsătoriei și a problemelor ce îl privesc.
 
În prima zi, preoții au participat de acasă, spre deosebire de zilele următoare, când ei se vor întâlni la centrele decanale.
 
C. L.