În cadrul cursurilor de formare permanentă pentru cler, Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei, a prezentat noul „Director al catehezei”, publicat la sfârșitul lunii iunie.

Începând cu Conciliul al II-lea din Vatican, actualul Directoriu pentru Cateheză este al treilea text care tratează în mod concret această temă. Primul este din anul 1971 (Directoriul catehetic general), al doilea fiind din anul 1997 (Directoriul general pentru cateheză). Este vorba de aproape

cincizeci de ani de istorie a catehezei, care au permis să fie parcurs un drum de evanghelizare, mai ales reînnoind metodologia, răspunzând cerințelor pedagogice și punând în practică un proces constant de înculturare. Tocmai această continuă evoluție a cerut compunerea unui nou Directoriu, textul căruia astăzi este propus atenției voastre.

Iată cele mai interesante aspecte care au fost prezentate:

Evanghelizare și catecumenatul

Cateheză și evanghelizare

Cateheza kerygmatică

Responsabilii de cateheză

Provocarea sferei digitale

Cateheza și familia

Cateheza și parohia

Cateheza și ecumenismul

În cele douăsprezece capitole în care este împărțit textul, se vorbește și despre altceva: formarea cateheților, limbajul și modalitățile expresive între narațiune, muzică, artă; cateheza în viața copiilor, tinerilor, adulților, bătrânilor; cultura includerii persoanelor astăzi excluse, cum sunt cele

cu dizabilități și emigranții; atenția spirituală față de cei marginalizați, cum sunt săracii și deținuții; rolul parohiilor, asociațiilor, mișcărilor ecleziastice, școlilor catolice; predarea religiei, distinctă, însă complementară catehezei; pluralismul cultural; opoziția față de cultura momentului; știința și credința; convertirea ecologică și socială; bioetica.

Va fi importantă lectura personală și aprofundarea în cadrul Consiliului Pastoral Parohial a acelor părți care sunt considerate de mai mare interes în parcursul evanghelizării și catehizării.

Directoriul nu oferă soluții, ci îndeamnă la a ține cont de punctele ferme pentru a schimba ceva în modul de a face cateheză, pentru că nimeni dintre noi nu poate afirma că deține cel mai bun model, pentru că evoluția vremurilor și a culturilor în continuă schimbare pune în discuție alegerile noastre. Ca păstori ai turmei, trebuie să avem înțelepciunea de a înțelege vremurile și să facem alegerile corecte.