Secția Migrație a Comisiei CCEE pentru Pastorală Socială s-a întrunit luni, 19 martie, la întrunire fiind prezentă și Biserica Catolică din Moldova, reprezentată de Mons. Cesare Lodeserto. Din cauza pandemiei, întâlnirea a avut loc online.
 
După cuvântul de introducere a secretarului Comisiei au urmat locuțiunile cardinalului Bagnasco, actualul președinte al CCEE, și a Mons. Giampaolo Crepaldi, președintele Comisiei CCEE pentru Pastorală Socială. Acesta a fost urmat de raportul Pr. Fabio Baggio CS, subsecretar al secției migranți și refugiați (Vatican), cu tema „Preocuparea Papei Francisc pentru migranți și refugiați în contextul actualului caz de urgență de sănătate”, și raportul Pr. Stanko Perica SJ, director regional al Serviciului Iezuiților pentru Refugiați din Europa de Sud-Est, pe tema „Calea Balcanică și provocările pandemiei”. De un deosebit interes a fost contribuția domnului Nabil Nissan, director executiv al „Caritas Irak”, cu tema „Reconstruirea păcii în caritate: contribuția creștinilor din Irak”.
 
După etapa dezbaterilor, lucrările ședinței au fost încheiate cu intervenția Eminenței Sale, Cardinalul Anders Arborelius, șeful Secției Migrație a Comisiei CCEE pentru Pastorală Socială.
 
Discursurile rostite au trezit un profund interes, inclusiv pentru că au fost luate în considerare două aspecte fundamentale: angajamentul Papei Francisc față de migranți, într-o perioadă dificilă, și intervențiile sale pentru protejarea drepturilor acestora. Este foarte importantă, în acest caz, analiza situației reale din Balcani, care astăzi sunt cea mai dificilă zonă de tranzit pentru migranții ce se îndreaptă în principal spre Europa.
 
Republica Moldova rămâne în continuare o țară de plecare pentru migranți, și nu una de tranzit sau destinație, din cauza situației economice a țării și pentru că nu reprezintă o zonă de interes pentru aceștia.

C. L.