Vineri, 15 noiembrie 2019, a avut loc Adunarea anuală a clerului diecezan și a persoanelor consacrate, la Centrul Fides, la încheierea exercițiilor spirituale, care au deschis oficial noul an pastoral și în timpul căreia au fost trasate liniile de angajament în slujba comunităților.

Adunarea a fost deschisă de Preasfințitul Anton Coșa, care a amintit valoarea dialogului cu Dumnezeu, ca moment al autenticității într-o călătorie de credință care trebuie să ofere calitate dialogului dintre preoți și cu credincioși. Nu o rugăciune pentru sine, ci o dimensiune interioară a deschiderii față de Dumnezeu și față de frații în credință.

Apoi, a luat cuvântul Mons. Cesare Lodeserto, vicar general, care a prezentat direcțiile pastorale ale anului și, în special, a atras atenția asupra implementării „atelierelor pastorale”, ca moment al formării de bază pentru preoți, persoane consacrate și laici. Au fost prezentate propunerile atelierelor care urmează să se desfășoare la nivel diecezan, decanal și parohial. Vicarul general a vorbit despre o perioadă de schimbare și reînnoire în cadrul Bisericii locale, în care vor trebui să fie angajați toți.

A urmat dezbaterea și intervențiile preoților, care au confirmat importanța căii parcurse, în ciuda faptului că trebuie să se confrunte cu dificultăți de organizare și să găsească disponibilitatea laicilor.

Preoților le-au fost propuse două chestionare. Primul referitor la viața parohiei, date actuale și alte informații utile pentru a contura profilul acesteia. Al doilea, axat pe câteva întrebări adresate direct preoților, pentru o nouă viziune asupra Bisericii locale.

La sfârșitul întâlnirii a fost prezentat noul Tribunal bisericesc și s-a reamintit angajamentul tuturor pentru soluționarea cauzelor. În plus, a fost prezentat noul calendar pentru anul 2020 și noua agendă liturgică.

Adunarea s-a încheiat cu un prânz de bucurie, anticipând, având în vedere prezența tuturor preoților, apropiata sărbătorire a zilei de naștere a Preasfințitului Anton Coșa.