Vara este un timp pentru vacanțe și odihnă, inclusiv pentru cler, dar și o perioadă în care pastorația tinerilor și copiilor, o prioritate constantă a angajamentului Bisericii, capătă o amploare deosebită. Perioada este dedicată diverselor activități pentru copii și tineri, în organizarea cărora sunt implicate atât parohiile, cât și diferite organizații sociale ale diecezei. Prezența în centrele deschise de parohii sau organizațiile caritabile a refugiaților din Ucraina, preponderent mame cu copii, a dat o nouă dimensiune acestei slujiri. 
 
Oratoriul „Don Bosco” din Chișinău a organizat în perioada 6 iunie – 1 iulie 2022 o activitate estivală dedicată copiilor ucraineni refugiați în Moldova, la care aproximativ 140 de copii au putut trăi bucuria verii, cu diverse activități distractive și educative, însoțiți generos de peste 20 de animatori, atât localnici, cât și tineri din familiile refugiate. Aceasta a fost urmată de tradiționala tabără „Vara Împreună”, care a început la 4 iulie și se va încheia la 22 iulie. Peste 200 de copii trăiesc momente de neuitat, cunoscând bucuria copilăriei, sub îndrumarea a 60 de voluntari, originari din Moldova și din alte țări, precum Italia și România. Familia călugărească a salezienilor are o tradiție deosebită în misiunea de slujire a copiilor și tinerilor și, prin comunitatea din Chișinău, aduce fericire și în inimile copiilor din țara noastră.
 
O altă organizație cu tradiție bogată în organizarea activităților estivale pentru copii este Fundația „Casa Providenței”, unde în perioada 4 – 9 iulie s-a desfășurat tabăra anuală „Pictează vara în culori”. Aproximativ 100 de copii au participat cu drag la reprezentările teatrale, jocurile, atelierele creative și alte activități interesante, care i-au încântat, mulți dintre ei dorind să participe neapărat și în anul viitor. Tabăra din Chișinău va fi urmată, în această săptămână, de o alta, organizată în satul Zârnești.
 
În cadrul activităților desfășurate de organizațiile diecezane distracția ete întotdeauna însoțită și de componenta educativă, pentru a-i ajuta pe copii în creștere și formare. Astfel, în perioada 20-25 iunie, în cadrul proiectului CARING, Fundația „Caritas Moldova” a organizat școala de vară în educație financiară pentru copiii ce frecventează centrele de suport și centrele pentru refugiați ale organizației din Rașcov, Petropavlovca, Zârnesti și Tiraspol. 75 de copii din Moldova și din Ucraina au învățat împreuna despre gestionarea banilor, planificarea unui buget, evitarea escrocheriilor și multe altele.
 
Activitățile estivale nu includ doar tabere de vară, ci și alte diverse acțiuni de caritate, distractive și educative. La 11 iulie, la Centrul „Petrușka” din Tiraspol a avut loc acțiunea „Dăruiește copiilor un vis”, în cadrul căruia copii care frecventează centrul au fost încântați cu daruri. Copii de la centrele de plasament pentru refugiați sunt frecvent vizitați de reprezentanții diverselor organizații și instituții, ecleziale și laice, locale și de peste hotare. Pentru acești copii sunt organizate activități de formare și joc, cu prezența voluntarilor veniți din diferite colțuri ale lumii pentru a-și dedica timpul și iubirea.
 
Nu doar organizațiile sociale, ci și parohiile sunt implicate, în măsura posibilităților în cele mai diverse forme de pastorație a tinerilor. Sunt organizate tabere, excursii, activități de formare în diverse domenii. Luni, 18 iulie 2022, a început tabăra organizată de Parohia „Providența Divină”, cu un complex diversificat de activități, ce deopotrivă îi încântă pe copii, și contribuie la creșterea lor personală, educându-i în spiritul fraternității, prieteniei, binelui și iubirii lui Dumnezeu. Astfel de evenimente, organizate în favoarea copiilor, vor continua și în perioada următoare.

M. Ț.