În fiecare sâmbătă, la ora 17.00, în Parohia „Providența Divină” din Chișinău, este celebrată sfânta Liturghie în limba engleză, cu participarea unui număr important de credincioși, deși în urma pandemiei s-a înregistrat o reducere semnificativă a prezenței.
Credincioșii care participă sunt în general de origine indiană, americană, engleză, precum și din alte țări, care cunosc limba engleză. Liturghia a fost celebrată inițial de Mons. Benone Farcaș, asistat de regretatul diacon Peter Coates, iar mai târziu părinții Gianfranco Ferrari și Ștefan Socaciu. În ultima perioadă a celebrat Pr. Vivian Furtado, iar după plecarea sa din Republica Moldova, Pr.Gabriel Cochiorca, actualul vicar al parohiei.
„Am fost mereu atent la diferitele naționalități prezente în Moldova – a spus episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa – inclusiv pentru că însăși comunitatea catolică este multietnică. Așadar, acolo unde numărul credincioșilor este potrivit să autorizeze o celebrare într-o altă limbă, sunt întotdeauna fericit. Într-adevăr, acest lucru se întâmplă și pentru credincioșii de naționalitate italiană, care sâmbăta se întâlnesc la Centrul Pastoral „Regina Pacis”, al cărui rector ecclesiae este Pr. Massimiliano Mazzotta. În trecut, am autorizat și celebrarea în limba germană, de către Pr. Klaus Kniffki”.
„Întotdeauna am considerat că este importantă din punct de vedere pastoral – a continuat episcopul – însoțirea credincioșilor pe drumul credinței și, dacă există condițiile, pentru a le permite să participe la liturghii sau alte evenimente, organizate în limba de origine. Este un gest de atenție foarte important, pentru că suntem păstori ai unui popor care este cuprinde nu doar moldovenii, ci toți cei care trăiesc pe acest pământ și a căror prezență, ca oameni de credință, este un dar al lui Dumnezeu de care trebuie să știm să avem grijă“.
După cum a subliniat episcopul, multietnicitatea sau apartenența diferită a credincioșilor este un dar care trebuie valorificat și tradus în gesturi pastorale. Aceasta este realitatea Bisericii Catolice din Republic Moldova, care îi vede pe toți preoții implicați și într-adevăr, în multe parohii, sfintele Liturghii sunt celebrate în diferite limbi: română, rusă și poloneză. Este o alegere pastorală foarte importantă, deoarece evidențiază o Biserică atentă la credincioșii săi și capabilă să ofere cuvântul lui Dumnezeu tuturor, fără niciun fel de obstacole.
C. L.