La 8 decembrie 2022, Dieceza de Chișinău va fi în sărbătoare, nu doar cu ocazia solemnității Neprihănitei Zămisliri, ci și pentru că episcopul Anton Coșa va prezida în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău hirotonirea ca diaconi permanenți a lui Nicolai Ianușevschi și Andrei Bolocan. 
 
Cei doi laici vor fi hirotoniți ca diaconi permanenți, după ce au dobândit studiile teologice necesare la Seminarul din Sankt Petersburg, și au absolvit instituția în primăvara acestui an.
 
Nicolai Ianușevschi și Andrei Bolocan nu sunt primii diaconi permanenți care au fost hirotoniți în Dieceza de Chișinău. Înaintea lor a avut loc hirotonirea în 2001 a Pr. Peter Coates, care, a decedat în Anglia în anul 2020, iar în 2007 a lui Edgar Vulpe, care ulterior a plecat în Franța în 2017 și în prezent este incardinat în Dieceza de Dijon.
 
Parcursul de formare al celor doi noi diaconi a fost supravegheat și de Pr. Mihai Balan, care are în cadrul diecezei mandatul episcopului de a se ocupa de diaconii permanenți, având drept referință Directoriul care stabilește parcursul și regulile aplicate în Dieceza de Chișinău și aprobat de Congregația pentru Cler.
 
Nicolai Ianusevschi și Andrei Bolocan sunt căsătoriți și au copii, iar familiile au susținut alegerea lor. După hirotonire, ei vor continua să lucreze la locurile lor de muncă, Nicolai fiind angajat al diecezei, iar Andrei angajat al Fundației „Don Bosco”.
 
Pe lângă îngrijirea familiilor și munca lor, ei vor fi implicați în îndatoririle pastorale pe care episcopul le va încredința, așa cum prevede Directoriul.
 
Diaconatul permanent nu este o promovare eclezială sau o recunoaștere oficială a meritelor dobândite. Diaconul are propria sa identitate particulară în viața Bisericii, care vine din trecut. Diaconul nu este preot, chiar dacă administrează unele sacramente, cum ar fi botezul; el nu prezidează Euharistia și nu dezleagă păcatele.
 
Diaconul nu mai este laic, pentru că, într-adevăr, primește sacramentul Preoției, care îl plasează printre membrii clerului, are propriile veșminte liturgice, are propriul loc la altar, are sarcina de a vesti Evanghelia și de a rosti predica, are obligația de a se ruga Liturgia Orelor în numele întregii Biserici, poate celebra botezul, binecuvânta căsătoriile, însoți înmormântarea morților.
 
El este un slujitor al lui Cristos în toate sensurile și în toate scopurile.
 
Celebrarea hirotonirii va începe joi, 8 decembrie 2022, la ora 10.00, în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău.

C. L.