Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată la 11 februarie, le amintește tuturor credincioșilor cât de importantă este apropierea față de bolnavi, întrucât este vorba de una dintre cele mai importante opere de milostivire pe care creștinul trebuie să le îndeplinească, în favoarea sa și a aproapelui care trăiește într-o stare de suferință. Persoana bolnavă nu trebuie lăsată singură în suferință și nu trebuie să fie abandonată în durerea descurajării și resemnării, așadar, apropierea este o cale a umanității și a credinței.
Această zi de rugăciune și reflecție le amintește tuturor cât de importante sunt formarea spirituală și educația pentru a fi aproape de cei care suferă, deoarece există întotdeauna riscul superficialității.
Și Dieceza de Chișinău s-a angajat în slujirea bolnavilor, simțind importanța acestei zile, așa cum a fost întotdeauna. Dar nu este doar o prezență spirituală, ci și o adevărată operă de caritate. Preoții vizitează periodic familiile în care sunt bolnavi pentru a-i mângâia spiritual, dar și pentru a realiza gesturi de caritate în folosul celor sărăci.
Perioada pandemiei a făcut slujirea bolnavilor mai importantă, dar și mai dificilă, deoarece restricțiile au generat sărăcie suplimentară și, în același timp, au fost create situații de izolare, deoarece contactul este dificil.
Preoții, însă, nu s-au lăsat descurajați, au făcut totul pentru a fi aproape de acești credincioși, pentru a le oferi prezența lui Dumnezeu.
„Ziua Mondială a Bolnavului - a spus episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa - ne vede și mai uniți și apropiați de cei care suferă. În special este vorba despre prezența preoților, cărora simt că trebuie să le mulțumesc pentru ceea ce fac cu generozitate și sacrificiu. Slujirea bolnavilor este semnul unei Biserici care își iubește poporul și în special pe cei care trăiesc în umbra crucii”.
În această perioadă de pandemie pe care o traversăm suntem chemați să trăim și mai intens dimensiunea apropierii, solidarității și carității în folosul celor care suferă.
C. L.