În mod subit, a trecut în lumea celor drepți Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla începând cu 16 iulie 2002, consacrat episcop încă la 6 ianuarie 1996 de sfântul Ioan Paul al II-lea, născut la Iași, la 17 septembrie 1959.

Din păcate, confirmat pozitiv cu Covid-19, boala a progresat și, după câteva zile de spitalizare, din a murit, provocând mare suferință clerului și credincioșilor eparhiei sale, foarte apropiați de el, pentru că a fost întotdeauna un păstor umil și atent.

Anul acesta ar fi sărbătorit cea de-a 25-a aniversare a consacrării sale episcopale, însă o va face deja în fața bunului Dumnezeu, care îl va răsplăti pentru credința sa și pentru slujirea adusă Bisericii Catolice din România și, în special, comunității greco-catolice, din care a făcut parte, tatăl său aparținând tradiției catolice orientale.

Episcopul de Chișinău, PS Anton Cosa, a fost informat despre tristul eveniment și a împărtășit imediat știrile cu colaboratorii săi, amintindu-și cu drag figura acestui episcop înțelept și tăcut, dar, mai presus de toate, un mare prieten. PS Anton Cosa și-a amintit de prezența sa la Chișinău cu ocazia sesiunii Conferinței Episcopilor din România din anul 2011 și, recent, de prezența sa la Chișinău, cu un grup de preoți din eparhia sa. Episcopul de Chișinău a transmis un mesaj tuturor preoților diecezei, îndemnându-i să-l amintească la sfânta Liturghie.

„Mă simt profund unit cu Eparhia Cluj-Gherla – a spus Mons. Anton Coșa – pentru pierderea iubitului lor păstor. Un prieten și un confrate, cu care am împărtășit momente de credință și reflecție. Simt adânc în inima mea că dispariția lui subită este o lecție de credință pentru mine și poate pentru mulți alții, într-un moment în care confruntarea cu durerea este întotdeauna foarte dificilă. Un om de credință a murit, așa că, dincolo de suferința naturală, există speranța că Dumnezeu îl va întâmpina cu aceeași dragoste pe el, episcopul Florentin, care și-a slujit comunitatea”.

 C.L.