Între 1 și 4 iulie, la Birmingham, Marea Britanie, se desfășoară Reuniunea Secretarilor Conferințelor Episcopale ale Europei, organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei, Din partea Diecezei de Chișinău la reuniune participă Mons. Cesare Lodeserto.

Sesiunea își propune să reflecteze asupra mișcărilor și carismelor prezente în Biserică, prin ascultarea martorilor actuali, ca în cazul Mariei Voce, președinte al Mișcării Focolarilor. Reflecția și împărtășirea diferitelor experiențe ale Bisericilor locale din Europa în primirea mișcărilor și în reprezentarea lor tot mai mare ne-au făcut să înțelegem de ce bogăție se bucură Biserica Universală. A apărut o afirmație comună: această Europă, care trăiește criza credinței și a persoanei umane are nevoie de trezirea prin evanghelizarea promovată de asemenea mișcări. De fapt mișcările sunt o resursă care, așa cum a spus Maria Voce, „trebuie să fie redescoperită și apreciată”. Participanții au împărtășit dorința de a prețui mișcările, de a le face cunoscute, de a scoate la iveală carismele acestor mișcări și de a da o viziune a Bisericii ca a unui cenacol, adică un loc în care Duhul poate acționa și aduce roadă. În timpul întâlnirii, Mons. Lodeserto a explicat adunării importanța mișcărilor în Biserica locală din Republica Moldova și ce roade de evanghelizare și caritate au produs.

Reuniunea Secretarilor Conferințelor Episcopale este, de asemenea, o oportunitate de a spori relațiile dintre Bisericile surori, de a se cunoaște reciproc și de a împărtăși posibile proiecte.