Situația pe care o traversăm este un moment de mare solidaritate între Biserici, care simt în mod spontan și simplu datoria de a se sprijini și de a se ajuta reciproc. Comunitatea catolică din Chișinău, confruntată cu primirea refugiaților din Ucraina vecină, a primit sprijinul unor dieceze europene, precum Dresda (Germania) și Timișoara (România), apoi Lecce (Italia), precum și al unor mișcări, grupuri bisericești și prieteni care s-au pus la dispoziție prin gesturi concrete.

Au existat, de asemenea, organizații bisericești internaționale care au pus la dispoziție resursele necesare, în special din Statele Unite, Germania, Luxemburg și Franța.

În același timp, episcopul a dorit ca Dieceza de Chișinău să fie aproape de alte dieceze din Ucraina care trec prin momente dificile, împărtășind resursele primite. De fapt, deocamdată, a fost stabilit un contact cu episcopul catolic din Odesa și există planuri de a face mai mult.

„În aceste momente dificile – a spus Episcopul de Chișinău – am găsit alinare și solidaritate la unii confrați episcopi, cărora le sunt nespus de recunoscător, precum și la prieteni din unele mișcări ecleziale și la preoții pe care îi cunosc. Prin urmare, am considerat că este corect să sprijin parohiile din Dieceză și toate organizațiile care se angajează în mod concret să primească refugiați. În același timp, am simțit că este corect să împărtășesc ceva cu Dieceza de Odesa, să mergem împreună în acest timp care trebuie să ne vadă, ca Biserici și credincioși, uniți în angajamentul carității și în căutarea păcii”.

„Caritatea episcopului” este un mesaj de solidaritate și speranță, care îl vede pe păstorul diecezei alături de toți cei care, în primul rând parohii, sunt angajați în primirea și slujirea refugiaților ucraineni. 

„Această perioadă de conflict – a spus episcopul – care sperăm că se va încheia în curând, să fie o ocazie pentru noi toți de a reflecta asupra valorii carității ca o cale spre pace între noi și între popoare".

C.L.