La 17 septembrie 2021, la Bacău, în una dintre cele mai mari comunități catolice din România, a avut loc un simpozion ocazionat de împlinirea a 20 de ani de activitate a Asociației Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaș”, la care, așa cum a fost dorința organizatorilor, a fost invitat și Preasfințitul Anton Coșa. Misiunea sa pastorală însă l-a purtat în acea zi în Cetatea Eternă, la Roma, așa că păstorul diecezei noastre a fost reprezentat de Pr. dr. Petru Ciobanu, cancelarul Curiei diecezane.

Manifestarea comemorativă a început la ora 10.30, cu un Requiem pentru sufletul profesorului Dumitru Mărtinaș, cercetător al trecutului catolicilor din Dieceza de Iași, celebrat de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături fiindu-i Înalt Preasfințitul Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, numeroși preoți și laici, precum și reprezentanți au autorităților din Bacău și din alte comunități catolice.

Începând cu ora 11.00, la Ateneul din Bacău, a avut loc simpozionul dedicat celui de-al 20-lea aniversarul de când s-a înființat Asociația „Dumitru Mărtinaș”, scopul principal al căreia este studierea trecutului catolicilor din Moldova, scop materializat în numeroase studii de specialitate. După intervenția și cuvintele de felicitare ale celor trei înalți ierarhi, Pr. dr. Petru Ciobanu a dat citire mesajului Preasfințitului Anton Coșa, care a transmis salutul său personal, „precum și salutul întregii Dieceze de Chișinău, legată de cele două Biserici surori de dincolo de Prut nu doar prin mărturisirea aceleiași credințe catolice și apostolice, ci și prin comuniunea de limbă, istorie, valori, tradiții etc., chiar dacă există și unele diferențe, dar tocmai de aceea formăm toți împreună Biserica Catolică, ce știe să îmbine într-un tot armonios diversitățile prezente în fiecare dintre mădularele ei”.

Preasfințitul a accentuat și colaborarea care există între cele trei dieceze – de Chișinău, București și Iași – în ceea ce ține studiul istoric, amintind aici de unele lucrări, rod al colaborării dintre istorici din Republica Moldova și România, amintind lucrări ca „Biserica Catolică din Basarabia în perioada interbelică”, scrisă de subsemnatul, rod al cercetărilor în Arhieva Diecezei de Iași, „Biserica și istoria”, o lucrare în trei volume care adună studii de istoria bisericească locală și universală, avându-i ca autori pe dr. Dănuș Doboș și Pr. dr. Petru Ciobanu, ca și de prezențe reciproce în revistele de istorie ecleziastică de pe ambele maluri ale Prutului. De asemenea, în textul prezentat de Pr. Petru Ciobanu, episcopul de Chișinău și-a manifestat aprecierea pentru lucrarea „Comunitățile catolice din Moldova. Repertoriu enciclopedic ilustrat”, avându-l ca autor pe dl Anton Coșa și în care, la dorința autorului, și-au găsit loc și comunitățile catolice din Dieceza de Chișinău, informația prezentată fiind oferită dlui Anton Coșa de însuși Preasfințitul Anton și de Pr. Petru Ciobanu.

La final, Preasfințitul Anton, citând din predica rostită de Cardinalul Pietro Parolin la sfânta Liturghie celebrată în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea primelor structuri centrale ale Bisericii Catolice din Republica Moldova, a spus: „«Acest jubileu nu este atât un punct de sosire, cât unul de plecare». Așa să fie și cei 20 de ani ai Asociației «Dumitru Mărtinaș»”, transmițând cele mai sincere felicitări membrilor Asociației Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaș” în frunte cu dl Gheorghe Bejan și autorului lucrării.

Pr. dr. Petru Ciobanu

sursa foto: www.ercis.ro