Joi, 1 mai 2015, s-au împlinit 25 de ani de când a fost consacrat, ca episcop de Iași, PS Petru Gherghel, prietenul și vecinul nostru cel mai apropiat. Acest eveniment a fost marcat prin celebrarea unei Liturghii pontificale în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la care a participat și episcopul nostru Anton, însoțit de Mons. dr. Benone Farcaș, vicar general, precum și de alți preoți originari din Dieceza de Iași, care actualmente lucrează în parohiile Diecezei de Chișinău.

Evenimentul a fost remarcat și de Sanctitatea Sa, Papa Francisc, care, printr-o scrisoare de felicitare trimisă PS Petru cu această ocazie, i-a adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru opera deosebită realizată de păstorul Diecezei de Iaşi, atât în cei 25 de ani de episcopat, cât și în cei 12 ani de dinainte, când s-a aflat la cârma Diecezei, în calitate de „ordinarius ad nutum Sanctae Sedis”.

La acest eveniment a fost prezentă practic întreaga Dieceză de Iași, cu peste 200 de preoți, precum și multe persoane consacrate și grupuri de credincioși veniți din diferite parohii. De fapt, a fost prezentă întreaga Biserică Catolică din România, prin numeroșii ierarhi catolici veniți din toate colțurile țării, în frunte cu Președintele Conferinței Episcopilor din România, IPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București.

Păstorul nostru, împreună cu alți doi invitați, au fost rugați să adreseze fiecare câte un cuvânt de felicitare episcopului sărbătorit. PS Anton a remarcat în cuvântul său rolul deosebit pe care PS Petru l-a avut încă de la începutul anilor 90 în apropierea celor două maluri ale Prutului, dânsul fiind practic unul dintre primii pioneri care a trecut cu curaj granița de pe Prut, pentru a veni în ajutorul celor de aici, care abia încercau să discearnă planurile lui Dumnezeu pe care le avea pentru acest spațiu atât de încercat în anii de teroare bolșevică. Episcopul Anton a adus mulțumiri PS Petru pentru curajul său de atunci precum și pentru numeroasele gesturi de caritate frățească pe care le-a arătat de-a lungul anilor noii Bisericii formate în Basarabia, îndeosebi prin trimiterea aici a numeroși preoți din Iași, care au contribuit în mod esențial la renașterea și dezvoltarea spirituală a credincioșilor catolici de aici. Episcopul nostru l-a felicitat pe PS Petru în numele preoților, persoanelor consacrate și a poporului lui Dumnezeu din Republica Moldova și l-a asigurat de tot respectul, considerația și mai ales de rugăciunea noastră a tuturor.

Cu această ocazie îi dorim PS Petru și din partea redacției revistei noastre diecezane „Bunul Sfat” și administrației site-ului Diecezei de Chișinău La mulți ani cu sănătate și cu noi roade în slujire arhierească.

Pr. Petru Ciobanu