O vorbă latină spune: Repentina mors – sacerdotes sors: „Moartea subită este soarta preoților”. Plecarea dintre noi a arhiepiscopului Piotr Malciuc, fiu al Bisericii din Moldova, a lăsat în sufletele tuturor acelora care l-au cunoscut o mare durere, dar și speranța că Isus, dreptul judecător și păstorul cel bun, l-a luat pe umerii săi pentru a-l duce în Patria cerească.

Înmormântarea episcopului de Kiev-Jitomir a avut loc marți, 31 mai 2016, în ziua în care Biserica sărbătorește Vizita preasfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta. Și cum nimic nu e întâmplător în viața noastră, ci totul este condus de Providența inefabilă a lui Dumnezeu, avem credința că Fecioara, care a mers în vizită la ruda sa, l-a însoțit pe vrednicul păstor Piotr spre lăcașurile cerești.

Nu doar fiu al Bisericii noastre locale, ci și bun prieten și binefăcător, arhiepiscopul Piotr a fost condus pe ultimul său drum „din această vale de lacrimi” și de episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, bun prieten al răposatului, de preoții Congregației Preasfintei Inimi a lui Isus, de surorile honorate, de Sr. Iolanta, de surorile care activează alături de Sr. Paula Malciuc în Curia diecezană și în Parohia „Providența Divină” din Chișinău, precum și de un grup de laici care au ținut să fie alături de familia îndoliată. Cu toții au voit să aducă un omagiu celui care a fost arhiepiscopul Piotr, care nicicând nu a uitat de plaiurile unde s-a născut și a copilărit, de oamenii care i-au fost alături, de Biserica de unde a plecat. Au vrut să arate prin participarea lor că-l poartă în inimă și în rugăciune.

Ceremonia înmormântării i-a adunat la Kiev, în Catedrala „Sfântul Alexandru”, pe episcopii Conferinței Episcopale Ucrainene, în frunte cu arhiepiscopul de Lwow, Înalt Preasfințitul Mieczysław Mokrzycki, cel care a și adresat cuvântul de învățătură, vorbind despre pâinea vie coborâtă din cer pentru a ne da viața veșnică; pe nunțiul apostolic în Ucraina, arhiepiscopul Claudio Gugerotti, cel care a prezidat sfânta Liturghie și a dat citirii mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, îndurerat și el de decesul subit al ordinariului de Kiev-Jitomir; reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, printre care și cardinalul Lubomyr Husar; delegați ai altor culte creștine prezente în țara vecină; cinci episcopi din Bielorusia, țara în care a murit ÎPS Piotr, episcopul de Astana, Tomasz Peta; preoți din Polonia și Letonia; autorități statale și locale din Ucraina și Polonia. Condoleanțe familiei și poporului credincios din Dieceza de Kiev-Jitomir a venit și din partea președintelui ucrainean Piotr Poroșenko. Părerea de rău și lacrimi de durere se puteau vedea pe fețele preoților din dieceza îndoliată, conștienți că au pierdut un bun păstor și un bun părinte.

Fiecare dintre prelații prezenți s-a apropiat de familia decedatului, adresându-le condoleanțe și încurajându-i în fața acestei pierderi și mulțumindu-i că l-a dat Bisericii lui Cristos pe acest vrednic păstor și părinte. Mama arhiepiscopului Piotr, deja în vârstă de aproape 80 de ani și enoriașă a Parohiei „Sfântul Iosif” din Rîbnița, în pofida durerii, s-a ținut tare în fața morții fiului. Și Sr. Paula, stând alături de mama ei, împreună cu familia fratelui Anton, privea sicriul cu trupul neînsuflețit al fratelui cu speranța în milostivirea lui Dumnezeu și încredere în planul său providențial.

sursa foto: www.kyiv-zhytomyr.com

Imediat după sfânta Liturghie, înainte ca sicriul să fie scos din catedrala care de atâtea lor l-a primit sub acoperișul ei pe arhiepiscopul Piotr, fiind martora bucuroasă a atâtor liturghii și predici ale răposatului, nunțiul Gugerotti a dat citire decretului de numire în calitate de administrator apostolic în condiții de sede vacante al Diecezei de Kiev-Jitomir a lui Vitaliy Skomarovskyi, episcop de Luck. După citirea mesajului, sicriul a fost purtat în procesiune în jurul Catedralei din Kiev, dorind prin aceasta să se semnifice că întreaga comunitate diecezană își ia rămas-bun de la păstorul ei.

Locul ales personal de către ÎPS Piotr Malciuc pentru înmormântare se află în imediata apropiere a noii biserici parohiale din Vorzel, pe teritoriul Seminarului diecezan. Prohodul a fost celebrat de episcopul emerit de Kiev-Jitomir, PS Jan Purwiński.

 

Prezent la funeralii, Preasfințitul Anton Coșa s-a întâlnit cu surori din diverse congregații care au activat în Dieceza de Chișinău, dar și cu laici care, din diverse motive, au părăsit țara noastră, stabilindu-se în țara vecină.

Requiem aeternam dona ei, Domine, et lux perpetua luceat ei. Requiescat in pace!

Pr. Petru Ciobanu