Conferința Episcopală din România organizează în perioada 14-16 martie 2023, la centrul „Gaudium et Spes” din Traian, localitate în România, o întâlnire pe tema pastorației familiei, la care au fost convocați reprezentanți ai tuturor diecezelor catolice. 
 
Episcopul Anton Coșa, ținând cont de planul pastoral al Diecezei de Chișinău și având în vedere și importanța subiectului, a trimis un reprezentant, în persoana diacon permanent Andrei Bolocan.
 
Programul întâlnirii cuprinde o serie de prelegeri susținute de Pr. Renzo Bonetti, preot italian, expert în acest domeniu pastoral, pe tema „Catehumenatul matrimonial”. De asemenea, va avea loc lucru în grup și vor fi ascultate mărturii despre viața de familie.
 
Tema abordată în cadrul întâlnirii a fost cea a itinerariilor catehumenale pentru viața conjugală, prezentând toate momentele diverse, dar și dificultățile. Obiectivul fundamental este, după cum a afirmat vorbitorul italian, de a acorda o mai mare atenție pregătirii cuplurilor pentru sacramentul căsătoriei.
 
Dieceza de Chișinău este angajată în domeniul pastorației familiei, de mai bine de un an activează Oficiul pentru Pastorația Familiei, condus de Sr. Paul Malciuc, iar în cadrul decanatelor și parohiilor se organizează întâlniri de formare.
 
„Familia - a explicat episcopul Anton Coșa - este un obiectiv al vieții pastorale a acestei dieceze, alături de tineret și vocații. De aceea, am considerat că este important ca un reprezentant al diecezei noastre să fie prezent la această conferință”.
 
„Sunt recunoscător”, a spus PS Anton, „Preasfințitului Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil al „Comisiei pentru familie” din cadrul Conferinței Episcopale Române, pentru că a salutat prezența diaconului Andrea Bolocan și a împărtășit cu reprezentantul Moldovei experiența unei noi și mai eficiente pastorații a familiei”.

C. L.