În zilele de 10 și 11 mai 2016, La Bruxelles, în Belgia, a avut loc întrunirea Serviciului European pentru Vocații (EVS), parte componentă a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, la care a participat, ca delegat al Diecezei de Chișinău, Pr. Petru Ciobanu. Întrunirea a avut drept scop principal analiza documentului de lucru „A-i însoți pe tinerii din Europa” pregătit pentru întâlnirea din 2017 de la Barcelona, care va fi axată pe pastorația tineretului în domeniile școlar, universitar, catehetic și vocațional.

Întrunirea EVS din acest an a fost moderată de episcopul de Crema (Italia), ES Oscar Cantoni, președintele EVS, și de Pr. Michel Ramery, vice-secretar al CCEE. În prima zi a întâlnirii, Pr. Christopher Jamison OB, responsabil cu vocațiile în Marea Britanie și coordonator al EVS, a prezentat situația actuală a acestui serviciu, în partea a doua fiind prezentate patru modele de muncă vocațională din patru țări: Franța, Anglia, Polonia și România. După sfânta Liturghie și cină, grupul a vizitat centrul capitalei belgiene.

Ziua a doua, 11 mai, a început cu sfânta Liturghie, celebrată de episcopul auxiliar de Malines-Bruxelles, ES Jean Kockerols, după care au urmat lucrările în plen, prima parte fiind dedicată alegerii noului coordonator al EVS și al celor doi vice-coordonatori. În rezultat, coordonator a fost ales Pr. Emil Parafiniuk din Polonia, iar vice-coordonatori Pr. Pr. Christopher Jamison OB și Sr. Nathalie Becquart Xavière, directoarea serviciului național pentru tineri, evanghelizare și vocații din Franța. După o pauză de cafea, a urmat lucrul în grup, timp în care s-a discutat documentul amintit mai sus, la final, fiecare grup expunându-și părerea și propunerile în vederea îmbunătățirii lui. Concluziile întâlnirii au fost făcute de ES Oscar Cantoni, care s-a arătat mulțumit de rezultate.

Pr. Petru Ciobanu